"AKO OD TOGA IMAM KORIST, NASTAVIĆU SA TIM" Indijski ministar saopštio važnu odluku za zemlju
Nis

Indija je postala drugi najveći ruski kupac nafte posle Kine, pri čemu njene rafinerije kupuju po nižoj ceni rusku naftu koju zapadni kupci izbegavali zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Indija, treći po veličini svetski uvoznik nafte i tradicionalni saveznik Rusije, nije eksplicitno osudila rusku "specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini“, a današnji sastanak između Džaišankara i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova je peti po redu ove godine, prenosi Rojters.


- Naša je fundamentalna obaveza da osiguramo da indijski potrošač ima najbolji mogući pristup međunarodnim tržištima (nafte i gasa) pod najpovoljnijim uslovima. U tom pogledu, smatramo da nam funkcionisanje odnosa između Indije i Rusije donosi korist. Dakle, ako od toga imam korist, nastaviću s tim - rekao je Džaišankar.

EU EMBARGO NA RUSKE ENERGENTE POGURAO CENE NAFTE Evo koliko su u petak iznosile vrednosti ''crnog zlata'' na svetskom tržištu

Njegova izjava dolazi mesec dana uoči odluke Sjedinjenih Država i njenih saveznika u Grupi sedam bogatih zemalja sveta koje su preduzele korake da ograniče cene ruske nake nafte kako bi onemogućile Rusiju da ostvaruje profiti od izvoza "crnog zlata".

Američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja bi trebalo da poseti Indiju ove nedelje, izjavila je da će Indija imati korist od ograničenja cene ruske nafte i da se SAD nadaju da će to iskoristiti, prema izveštaju koji je objavio Mani kontrol, dodaje britanska agencija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading