MISTERIOZAN FENOMEN ŠOKIRAO NAUČNIKE "Ovo ne može da se objasniti sa stajališta fizike" (VIDEO)
Foto: Printscreen

Misteriozna plava pojava kod aurore borealis na nebu iznad Švedske zbunila je i stručnjake. To nije bila obična aurora borealis, imala je čudnu plavu liniju kakva nije viđena kod pojave ovog prirodnog fenomena.

- Nije izgledala kao aurora kakve sam viđao - rekao je direktor kompanije specijalizovane za aurore. Aurora s plavom trakom u pozadini snimljena je u četvrtak tokom geomagnetske oluje.

Toshi Nišimura, ugledni svemirski fizičar bio je zatečen nakon što je pogledao video.

- Ako je ovo aurora, onda izgleda jako čudno. Teško je ovo objasniti, jedan luk aurore ne bi trebalo da preseca drugi, a da ga ne poremeti. Ovo ne može da se objasniti sa stajališta fizike i sve što znamo o aurori - rekao je Nišimura.

Jedno od mogućih objašnjenja ima veze s Rusima koji od prošlog meseca u Barencovom moru imaju vežbe. Ispaljuju rakete s brodova i podmornica, a plavi trag mogao je da nastane od jedne takve rakete.

 

 

Spaceweather.com navodi da je 3. novembra ruska nuklearna podmornica Generalisimus Suvorov testirala i ispalila balistički projektil. Isti dan iz Švedske i Norveške videla se aurora s plavom trakom u pozadini. 

NAJOPASNIJA CRNA RUPA ZA ZEMLJU! Tri puta veća od Sunca, niko ne zna odakle se stvorila u našem sistemu!

Auroru, tj. polarno svetlo, na severu zovu aurora borealist (prema rimskoj boginji svitanja Aurori i grčkom bogu Boreju), a na jugu aurora australis. Nastaje nakon interakcije sunčevih talasa sa Zemljinim magnetskim poljem. Uglavnom je žutozelene, retko crvene boje. Aurora s plavim detaljima sada je misterija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading