PUTIN JE SAMO OVO ČEKAO Politički debakl u SAD mu ubija dve muve jednim udarcem
Foto: Alo/ilustracija

Sada su se, konačno, možda pojavile prve pukotine, piše u analizi za CNN Stiven Kolinson.

Dok nema naznaka da je američka vojna pomoć Ukrajini vredna 18 milijardi dolara “neposredno u opasnosti”, uzburkanost političke opozicije prema beskrajnoj ulozi SAD u ratu raste i među demokratama i među republikancima dve nedelje uoči novembarskih srednjemandatnih izbora.

Čak i najmanji nagoveštaj ublažavanja američke rešenosti mogao bi da uteši Putina dok se on priprema da ukrajinskim civilima i Evropljanima kojima je potreban ruski gas donese “bolnu zimu”, ističe Kolinson.

U onome što je opisao kao “politički debakl”, demokrate su u utorak objavile – i potom povukle – pismo potpisano u junu u kojem se od Bele kuće tražilo da se napori na naoružanju Ukrajine usklade sa diplomatskima i sukob u Ukrajini reši pregovorima.

Do ovog je došlo nekoliko dana nakon što je lider manjine Predstavničkog doma Kevin Mekarti – potencijalno sledeći predsednik i naslednik Nensi Pelosi – upozorio da Kijev ne može da očekuje “blanko ček” ako se republikanci nađu na čelu sledeće godine.

U međuvremenu se bivši predsednik SAD Donald Tramp – moguće i budući republikanski kandidat na izborima 2024. – požalio na troškove podržavanja vlade zarobljene u ratu sa “njegovim herojem” Putinom, ukazuje Kolinson, dodajući da će on imati ogroman uticaj na bilo koju buduću većinu republikanaca u Predstavničkom domu nakon srednjemandatnih izbora.

PUTIN JE SAMO OVO ČEKAO Politički debakl u SAD mu ubija dve muve jednim udarcem

Foto: Tanjug Win Mcnamee

 

Kriza i inflacija

Zamoru bi mogle da doprinesu i energetska kriza i inflacija. “Njujork tajms” je početkom oktobra preneo da je indeks potrošačkih cena porastao za 8,2 odsto u godini do septembra, vođen skupljom hranom i ostalim artiklima. Inflacija ostaje nemilosrdna, istakao je list.

“Ekonomik tajms” je u četvrtak preneo da je američka zaliha dizela najniža od 2008. i da ga imaju za još svega 25 dana. Zima se približava, a nestašica će gotovo sigurno imati za posledicu veće troškove goriva za grejanje i transport, što će dodatno pasti na teret domaćinstvima. U međuvremenu, zapadni zvaničnici finaliziraju planove za kontrolu cena ruske nafte, uprkos upozorenju Svetske banke da će svaki plan zahtevati aktivno učešće tržišnih ekonomija u usponu da bi bio uspešan.

Bajden je u sredu rekao da vlasti “čine progres na smanjenju troškova za porodice” i da cena benzina nastavlja da pada treću nedelju zaredom za 1,25 dolara po galonu od početka leta, navodi se na sajtu Bele kuće.

- Uobičajena cena sada u Americi je 3,39 dolara po galonu, a padaće još više – rekao je on, dodajući da “razume frustraciju američkog naroda”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading