ENERGENTI I HRANA POGURALI INFLACIJU Budimpešta proširuje ograničenje cena na još neke osnovne životne namrinice i goriva
EPA/FILIP SINGER

 

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas da će vlada u narednim nedeljama proširiti ograničenje cena na još neke osnovne prehrambene proizvode i goriva.


Inflacija u Mađarskoj je u septembru porasla na više od 20 odsto, nadmašivši tržišna očekivanja, vođena skokom cena hrane od 35,2 procenta i cena energenata od 62,1 odsto, nakon što je Orbanova vlada smanjila subvencije za račune za komunalne usluge nekim domaćinstvima, prenosi Rojters.

Orban je u razgovoru za radio Košut rekao da "svi aspekti ekonomske politike" moraju da budu u funkciji obuzdavanja rasta cena i svođenju inflacije na jednocifren procenat do kraja sledeće godine, što bi moglo da uključi i moguće produženje ograničenja cena neke robe.

„Zato ćemo u narednim nedeljama kontinuirano donositi odluke o proširenju liste proizvoda s centralno regulisanim cenama. Bice novih proizvoda čije cene želimo centralizovano da ograničimo, kao što je to već slučaj sa šest osnovnih vrsta prehrambenih proizvoda", dodao je on bez ulaženja u detalje.

 

PROROČANSTVO VIKTORA ORBANA Evropska unija će završiti kao SSSR!



Mađarski premijer je, kako izveštava agencija MTI, naveo da će kamate na korporativne kredite biti ograničene na 7,7-8,0 odsto, i da će banke morati da apsorbuju troškove vezane za to.

Orban je oštro kritikovao sankcije Evropske unije prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, ocenjujući da one nisu uspele bitnije da oslabe Moskvu, a istovremeno su izazvale skok cena hrane i energije

On je takođe kritikovao mehanizam solidarnosti EU koji ima za cilj izbegavanje oštrih dispariteta u snabdevanju zemalja Evropske unije gasom.

Mađarska odbacuje ideju o obaveznom učešću u tom mehanizmu jer bi to značilo da bi, nakon što obezbedi dovoljno gasa da pokrije svoju godišnju potrošnju, zemlja morala da isporučuje i drugim zemljama koje nemaju dovoljno gasa zbog sankcija uvedenih Rusiji.

Orban je rekao da je Mađarska u stanju da sama sebi obezbedi snabdevanje gasom, "za razliku od zapadnjaka".

„Imamo veće sposobnosti da sami obezbedimo gas nego da čekamo druge“, naveo je on, objašnjavajući zašto se Mađarska protivi zajedničkoj kupovini gasa na nivou Evropske unije. Mađarska bi, kaže, samo izgubila s takvim programom, tako da podržava dobrovoljno učešće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading