BOSNA VRVI OD STRANIH VOJNIKA Eufor vežba u Sarajevu, Britanci na Manjači
Alo

Glavna komanda Eufora obavestila je stanovnike Butmira, Dobrinje i okolnih naselja da će sutra rano ujutro, od jedan do četiri sata, doći do pojačanih vojnih aktivnosti u blizini Međunarodnog aerodroma „Sarajevo” tokom zajedničke obuke s osobljem osiguranja aerodroma. Navodi se da je ta aktivnost deo vežbe „Eufor brzi odgovor 2022”, koja je u toku.

„Stanovnici mogu biti sigurni da nije došlo ni do kakve stvarne vanredne situacije”, poručeno je iz Eufora.

BOSNA VRVI OD STRANIH VOJNIKA Eufor vežba u Sarajevu, Britanci na Manjači

Alo

 

Vojnici iz 20 zemalja okupili su se na vojnoj vežbi u Bosni i Hercegovini, koja bi trebalo da traje do 22. novembra, podseća Radio Sarajevo. Kao i prethodnih godina, dodatni vojnici privremeno će povećati broj stranih trupa u misiji EU u BiH.

Eufor će i ovom prilikom sarađivati s Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i snagama reda.

„Kao što je to bio slučaj i s prethodnim vežbama Eufora, „Brzi odgovor 22” ponovo pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Eufora.

Samo iz Italije, brodom preko luke Ploče, stiglo je više od 250 vojnika s vojnom opremom i vozilima.

U ponedeljak je povodom početka vežbe u bazi „Butmir” održan dan visokih zvanica, svečanost kojoj su prisustvovali ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić i zamenik ministra odbrane Mijo Krešić, kao i predstavnici EU i Eufora. Posle vojne ceremonije gosti su obišli postrojene vojnike, a izveden je i prikaz sposobnosti Eufora upotrebom vozila i helikoptera.

Operacija „Eufor Altea” aktivna je u BiH od 2004. godine, kad je zamenila NATO mirovnu misiju Sfor. Mandat Eufora svake godine obnavlja Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ove godine ističe 3. novembra i bilo je neizvesnosti kakav će stav u vezi s tim zauzeti Rusija, imajući u vidu konfrontaciju sa Zapadom zbog rata u Ukrajini.

BOSNA VRVI OD STRANIH VOJNIKA Eufor vežba u Sarajevu, Britanci na Manjači

Alo

 

Istovremeno s narednom fazom vežbe Eufora, u odvojenoj aktivnosti, u BiH stižu i britanski vojnici.

„Oružane snage BiH i Ujedinjenog Kraljevstva održaće zajedničku obuku u periodu od 29. oktobra do 3. novembra 2022. godine, u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Zajednička obuka obuhvatiće pripremu za operacije podrške miru uz primenu uređaja za simulaciju.

„Ovo je rutinska vojna aktivnost koja se odvija nakon uspešne evaluacije jedinica OS BiH koje su deklarisane za NATO-ov bazen snaga planiranih za buduće mirovne operacije”, objašnjava se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading