TANKERI SA GASOM STOJE U MESTU Mali broj terminala prouzrokovao je blokadu brodova
Foto: EPA/Lex van Lieshout

Evropa se nastoji rešiti zavisnosti o ruskom gasu koji se dopremao gasovodima i okrenula se uvozu tečnog gasa. Brodovi su pred obalama Starog kontinenta, ali i tržište ima svoj razlog, objašnjavaju analitičari.

Zapad je Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu uveo opsežne sankcije, a Moskva je odgovorila uredbom o plaćanju u rubljima i smanjenim isporukama tokom leta.

Nakon problema s popravkom turbine isporuke ruskog gasa gasovodom Severni tok 1 na duži su rok su prekinule eksplozije u Baltičkom moru koje su evropske zemlje pripisale sabotaži. Rusija nije uključena u istragu, a krivac još nije poznat.

Cene gasa snažno su porasle, a Evropa je pojačala uvoz tečnog gasa kako bi osigurala snabdevanje tokom zime. Brodovi s LNG-om već su pred evropskim obalama, ali teret još nije iskrcan.

Ostavku obelodanili na Tviteru - Alo.rs

"Broj brodova pred lukama raste unazad nekih pet do šest nedelja, rekao bih", kaže Augustin Prate iz Kayrrosa, koji ih s kolegama prati putem signala automatskog identifikacijskog sustava (AIS).

"Jasno je kao dan da je u pitanju velika priča", smatra Prate.

Pa zašto brodovi natovareni tečnim prirodnim gasom (LNG) trenutno stoje pred obalama Evrope?

Ispunjeni ciljevi

Analitičar Wood Mackenzieja Fraser Carson izbrojao ih je u oktobru 268 na vodenim površinama širom sveta, znatno više od godišnjeg proseka koji iznosi 241 brod.

Od onih koji su trenutno na moru, 51 je brod blizu evropskih obala.

Evropske države kupovale su tokom leta puno gasa kako bi napunile skladišta i osigurale pokrivanje zimske potražnje, objašnjava Carson.

Prema početnom cilju, nivo gasa u skladištima trebala je do 1. novembra iznositi 80 posto. Cilj je ispunjen i premašen daleko pre planiranog roka i najnoviji podaci upućuju na zaključak da su skladišni kapaciteti napunjeni 95 posto.

Ključnu je ulogu u postizanju tog cilja u Evropi odigrao uvezeni LNG.

No, budući da LNG i dalje pristiže, potražnja za kapacitetima za gasifikaciju i dalje je velika. U Evropi ih baš nema puno, delimično i zato što se kontinent dugo oslanjao na plin koji je gasovodima stizao iz Rusije.

Brodovi zato stoje u redu pred terminalima za gasifikaciju. Nemačka i Holandija investirale su u nove kapacitete i očekuje se da će neki od njih početi s radom kroz par meseci.

Veća zarada

Evropa istovremeno trenutno troši manje gasa no što je uobičajeno zbog neuobičajeno visokih temperatura za oktobar.

Tome valja dodati i niži nivo industrijskih aktivnosti koje se oslanjaju na gas, primećuje suosnivač Kayrrosa Antoine Halff.

"Jako je dramatično smanjena proizvodnja cementa i čelika u Evropi", objašnjava Halff.

U takvoj je situaciji cena tečnog gasa u terminskim ugovorima sa dužim rokovima isporuke viša nego u ugovorima s rokovima isporuke već u novembru.

Nije poznato u kojoj fazi je postupak protiv Nikolića, ali je dobio novu funkciju - Alo.rs

"Možete dobiti višu cenu za isporuku u januaru nego u novembru", kazao je.

Čak i ako se isporuka odloži za samo jesec dana, do decembra, to može značiti i do nekoliko desetina miliona dolara veću zaradu po pošiljci, objašnjava urednica specijalizovane publikacije Lloyd's List Michelle Wiese Bockmann.

Geopolitika

Iako bi joj kupci u drugim jelovima sveta mogli preoteti deo tereta, Evropa bi mogla imati i koristi od prekomerne ponude LNG-a koji doslovno pluta pred njenim obalama.

Dobro je što brodovi čekaju jer racionalno želite da vam gas bude na dohvat ruke, ako vam zatreba, objašnjavaju neki analitičari.

Problem je samo što su u igri ogromni iznosi. Neke su zemlje zbog grozničave potražnje za gasom već platile basnoslovne iznose kako bi ga nabavile.

Nemačka je tako na uvoz gasa od janura do avgusta potrošila 49.5 milijardi evra. U istom prošlogodišnjem razdoblju uvoz ju je stajao 17.1 milijardu evra.

Tako tržište funkcioniše, kazala je Bockmann, dodavši ipak da su evropske zemlje "u najboljoj poziciji u kojoj mogu biti, s obzirom na geopolitičku situaciju".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading