RUSI UTERALI STRAH ZAPADU Samo jednim potezom mogli bi da unušte "kičmu" svetske mreže
EPA

Kraljevska mornarica prati brod nakon što je neočekivano promienio smer i izazvao strah da bi mogao biti tamo kao deo zavere za napad na podvodne kablove.

Brod u vlasništvu ruske vlade, nazvan Akademik Boris Petrov, napustio je matičnu luku u Kalinjingradu u ponedjeljak (17. oktobra) i trebao je da plovi kroz Lamanš pa dalje do mesta naučne ekspedicije u južnom Atlantiku, prenose mediji.

Međutim, juče je objavljeno da je brod promenio kurs i sada se očekuje da će ploviti pored škotskih ostrva u narednim danima nakon što je drastično usporio dok je prolazio pokraj norveških naftnih polja u Severnom moru.

Prema navigacijskim podacima, brod je takođe pozicioniran za prolazak kroz vode u blizini mornaričke baze Faslane – gde se nalazi britansko nuklearno oružje za odvraćanje, tj. podmornica Trident. Zatim će proći preko severozapada Irske, gde se nalazi kritična infrastruktura za niz transatlantskih kablova.

Prema pisanju stranih medija, kablovi od optičkih vlakana koji prolaze između Sjedinjenih Država i Europe “kičma su” svetske mreže (World Wide Web-a) koju svakodnevno koristimo – najmanje 95% globalne komunikacije putuje kroz kablove, dok ostatak putuje putem satelita, prenose strani mediji.

Član Europskog parlamenta i član irske republikanske stranke Fijana Fol, Bili Keleher, rekao je za medije: “Sva komunikacija između SAD-a i Europe ide kroz niz kablova koji prolaze vrlo blizu obale Irske. Što mislite što su ruski ratni brodovi radili u tom području ranije ove godine? Verojatno su tu radi detaljne izvidnice".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading