HAOS NA ULICAMA PARIZA, POLICIJA BACALA SUZAVAC Hiljade demonstranata protestuju zbog krize u državi (VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Hiljadee demonstranata izašle su u nedelju na ulice Pariza da izraze nezadovoljstvo zbog rastućih troškova života. To dolazi u trenutku kada najveći sindikat u zemlji nastavlja štrajk u rafineriji koji je zatvorio benzinske pumpe širom zemlje.

Protest je organizovao Žan-Lik Melanšon, bivši predsednički kandidat i lider levičarske partije Francuska nepokorena (LFI). Učestvovale su brojne druge levičarske stranke i organizacije, a neke su pozvale predsednika Emanuela Makrona da preduzme snažnije mere protiv klimatskih promena.

Međutim, ekonomski problemi su pre svega u glavama demonstranata.

„To nije marš gospodina Melanšona“, rekao je lider LFI za televiziju France 3 u nedelju ujutro. „To je marš ljudi koji su gladni, kojima je hladno i koji žele da budu bolje plaćeni. „Porast cena je nepodnošljiv“, rekla je za AFP zamenica LFI Manon Obri. „To je najveći gubitak kupovne moći u poslednjih 40 godina."

 

 

Stopa inflacije u Francuskoj trenutno iznosi 6%, dok su skoro svi industrijski sektori u zemlji zabeležili pad aktivnosti zbog rastućih troškova energije, uglavnom kao rezultat sankcionisanja ruskih fosilnih goriva od strane EU nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini.

S obzirom na to da računi za električnu energiju u domaćinstvima rastu, u Francuskoj je ponovo traženo drvo za ogrev, a predviđaju se nestanci struje. Prijavljeni su sukobi između krajnje levičarskih radikala – što je redovna pojava na francuskim protestima – i policajaca, a policija je ispalila suzavac kako bi savladala izgrednike obučene u crno.

 

 

Usred protesta, francuski sindikat CGT nastavlja štrajkove u rafinerijama nafte, zahtevajući povećanje plata za radnike. Štrajkovi, koji traju već tri nedelje, izazvali su nestašice i racioniranje na benzinskim pumpama. GCT je u subotu saopštio da je odbio ponudu naftnog giganta "TotalEnergies".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading