BELA KUĆA PORUČILA: Kina i Rusija najveći izazov za bezbednosnu strategiju
Tanjug/Ap

Dokument na 48 stranica, o ciljevima spoljne politike SAD, čije je objavljivanje odlagano zbog ukrajinske krize, ne sadrži velike promene u odnosu na dosadašnju Bajdenovu spoljnu politiku.

Umesto toga, u dokumentu se naglašava stav Bele kuće da je američko vođstvo ključ za prevazilaženje globalnih pretnji kao što su klimatske promene i uspon autoritarnih režima.

TRI PUTINOVA ZADATKA Rusija je jednim potezom snažno osigurala Krim - Alo.rs


Ističe se da čak i nakon početka rata u Ukrajini, Kina predstavlja najveći izazov za globalni poredak.

Navodi se i da SAD moraju da pobede u ekonomskoj i u trci u naoružanju sa Pekingom ukoliko žele da zadrže svoj uticaj širom sveta.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je danas da „Narodna Republika Kina gaji nameru i poseduje kapacitet da preoblikuje međunarodni poredak“.

Unija blizu dogovora o objedinjenoj kupovini energenata - Alo.rs

Saliven je rekao da SAD moraju da se izbore sa nizom transnacionalnih izazova koji pogađaju ljude širom sveta, uključujući klimatske promene, krizom oko distribucije hrane, energije i inflaciju.

"Bajden tek treba da reši neke ključne spoljnopolitičke probleme, uključujući carine na kinesku robu koje je uspostavio njegov prethodnik Donald Tramp, a koje su koštale američke uvoznike milijarde i suoči se sa novim, poput narušenih odnosa sa dugogodišnjim saveznikom Saudijskom Arabijom", rekao je Saliven.

On je ponovio da SAD „preispituju“ svoj odnos sa Saudijskom Arabijom nakon što je OPEK+ prošle nedelje najavio da će smanjiti svoju proizvodnju nafte.

Saliven je rekao da ukrajinska kriza nije „fundamentalno promenila“ Bajdenov pristup spoljnoj politici.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading