NOVA ZARAZA U CRNOJ GORI Oboljevaju i deca i stariji, ovo je misterija
Foto: Shutterstock

Najveći broj obolelih nastanjen je u opštini Herceg Novi (22), zatim slede Kotor (4), Tivat, Budva i Nikšić (po dva obolela), jedan oboleli je iz Podgorice, a oboleo je i jedan strani državljanin.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su od početka godine registrovali 34 infekcije virusom hepatitis A, odnosno žuticom i da je obolenje potvrđeno u šest gradova.

Ističu i da je istraživanje hepatitisa A u toku te da su inspekcije u više navrata izlazile na teren. Prema podacima iz kotorske bolnice, u toj ustanovi se leči šest pacijenata.

– Od 1. januara 2022. godine, zaključno sa 10. oktobrom 2022. godine, u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su stigle 34 pojedinačne prijave obolevanja od hepatitisa A. Svi slučajevi su u vezi sa epidemijama u Herceg Novom. Istraživanje epidemije hepatitisa A je u toku. Izvor od kog je potekla epidemija, i pored opsežnih ispitivanja, još nije otkriven. Međutim, treba imati u vidu da se u najvećem broju slučajeva (kod epidemija hepatitisa A širom sveta), i pored iscrpnog istraživanja epidemije ostane bez odgovora na pitanje šta je bio izvor infekcije – ističu iz Instituta.

Obolevaju i deca i odrasli

Na pitanje da li postoji bojazan da se epidemija raširi i ugrozi ostale gradove, navode da službe sprovode mere prevencije.

Treba napomenuti da je ovo "bolest prljavih ruku" i najčešći put prenosa infektivnog agensa je feko-oralni. Virus hepatitisa A ulazi kroz gastrointestinalni sistem čoveka gde se iz sluznice creva krvlju širi do jetre. U jetrenim ćelijama dolazi do umnožavanja virusa. U tom stadijumu virus se izlučuje stolicom van organizma.

Nakon što dospe u spoljašnju sredinu, neadekvatnim higijenskim postupanjem, preko prljavih ruku se virus može uneti u organizam osetljive osobe. Čest izvor infekcije su kontaminirana hrana (sirovo voće i povrće, školjke koje se uzgajaju u zagađenoj vodi, a nisu dovoljno termički obrađene) i kontaminirana voda za piće ili led. Bolest se može proširiti i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Pratite nas na Telegramu!

Komentari (0)

Loading