AUSTRIJA POVLAČI NEHUMANE POTEZE Tokom zime u kancelarijama jedva 19 stepeni?
Shutterstock/Martin Capek

Vlasti grada Beča najavile su niz mera za štednju energije, između ostalog smanjenje temeprature u gradskom prevozu za dva stepena, ali i smanjenje temperature u javnim ustanovama na maksimalno 19 stepeni.

Uredba, kojom bi se te mere naložile bila je gotovo spremna za objavljivanje, ali sada se tome suprostavio sindikat, jer smtra da je 19 stepeni suviše hladno za one koji rade na otvorenom. "Zaposleni u gradskoj čistoći, kanalizaciji i vodovodu i drugi moraju imati prostorije u kojima mogu da se ugreju i tuširaju", rekao je Kristijan Majdlinger, predsednik sindikata "Junion" (Younion).

 

 

On je za javni servis "ORF" naglasio da sindikat ne želi da spreči mere štednje energije, ali smatra da one moraju biti primenljive i razumljive.

"Sve dok se održavaju božićne pijace i na zapadu zemlje skijanje zaposleni neće imati razumevanja da moraju da se smrzavaju na 19 stepeni i rade na toj temperaturi", kaže Majdlinger.

Za savezna pozorišta i muzeje je maksimalna temperatura od 19 stepeni tokom zime već fiksna, ali za gradske kulturne ustanove još nije doneta odluka.

Sindikati ističu da su i u kulturi potrebne druge mere, a ne smanjenje temperature, kako zbog muzičara, tako i zbog publike, pošto postoji obaveza za predaju mantila i jakni na garderobi.

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading