NOVE SANKCIJE ZEMALJA (G7) U TRI FAZE! SAD se zalažu za ograničenje cena ruskog goriva
Foto: Shutterstock

Haris, pomoćnik ministarke finansija DŽenet Jelen za ekonomsku politiku, rekao je da će sankcije G7 biti usmerene na rusku sirovu naftu, da će se kasnije proširiti na dizel i konačno na proizvode niže vrednosti poput naftnih destilata, prenosi Rojters.

G7 pokšava da nađe načine da ograniči rusku zaradu od izvoza nafte nakon napada na Ukrajinu.

Ključni razgovori uoči samita u Pragu - Alo.rs


Mnoge zemlje su zabranile uvoz ruske sirove nafte i goriva, ali je Moskva uglavnom održala nivo tih prihoda povećanjem prodaje u Aziji, pre svega izvozom u Kinu i Indiju.

Haris je naveo da još nije odlučeno o nivou gorjne granice prodajne cene ruske nafte, ali da će ona biti dovoljno visoka da obezbedi održanje proizvodnje i da će biti iznad graničnih troškova proizvodnje na najskupljoj ruskoj naftnoj bušotini.

Putinova "gvozdena lutka" besna zbog povlačenja ruske vojske (VIDEO) - Alo.rs

Nove sankcije G7 i Evropske unije trebalo bi da startuju 5. decembra.

EU će zabraniti pomorske isporuke ruske nafte od 5. decembra, a od 5. februara i isporuke drugih naftnih proizvoda, čime će prekiniti balansiranje između zabrane pružanja finansijskih usluga i potencijalnog zaustavljanja trgovanja širom sveta.

Predložene nove sankcije imaju za cilj da gornja granica cena nafte u EU bude usklađena s dogovorom G7, rekla su trojica evropskih diplomata.

Prema rečima Harisa, industrija bi trebalo da gleda na sankcije G7 kao na način za nastavak trgovine, jer se omogućava da ruska nafta i dalje teče.

„Ograničenje cena se može smatrati izduvnim ventilom za paket sankcija (EU). Ono (ograničenje cene) transformiše zabranu iz apsolutne u uslovnu zabranu“, rekao je on.

Pratite nas i na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading