UKRAJINSKI OBAVEŠTAJCI: Evo po čemu se razlikuju Putinovi dvojnici
EPA/ ALEXEI NIKOLSKY

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov rekao je da je uveren da ruski predsednik Vladimir Putin ima dvojnike koji se pojavljuju umesto njega na određenim javnim događajima. Budanov je ukrajinskim medijima rekao da obaveštajne agencije procenjuju da Vladimir Putin ima najmanje tri dvojnika.

"Imamo specijaliste za takve stvari. Ja lično nisam stručnjak za Putina, ali mislim da postoje tačno tri dvojnika koje mogu odmah da prepoznam. Verovatno ih ima više", rekao je Budanov.

Govoreći o Putinovim dvojnicima, Budanov je nedavno izjavio da se oni, pažljivije posmatrajući, mogu prepoznati po različitim manirima.

“Imaju različite navike, različito hodaju i nisu svi iste visine“, rekao je on.

Dvojnik bio u Teheranu?!

Budanov je u julu ove godine rekao da je "dvojnik" Vladimira Putina možda korišćen za njegov dolazak na samit u Teheranu koji je održan tog meseca.

Dok je ruski lider izgledao "nespretno" dok je silazio niz stepenice svog predsedničkog aviona u Teheranu, ukrajinski izvori su primetili da se kretao neobično brzo i da je bio oprezniji nego u prethodnim javnim nastupima. Ruski premijer je izgledao živahno kada je pozdravio goste, pre nego što je skinuo jaknu i popeo se u blindiranu limuzinu. Vrhovni obaveštajni general-major Kirilo Budanov bio je sumnjičav u intervjuu uživo na ukrajinskom informativnom kanalu 1+1. U ukrajinskim izveštajima se navodi da je Budanov sugerisao da je Putinov dvojnik mogao da odleti u Teheran da se sastane sa predsednicima Irana i Turske.

"Samo ću nagovestiti. Pogledajte trenutak kada je Putin izašao iz aviona. Da li je to uopšte Putin?", rekao je Budanov.

Ko je Kiril Budanov?

U novembru prošle godine, brigadni general Kirilo Budanov alarmirao je svetsku javnost. Vladimir Putin, rekao je Budanov tada za "Military Times", koristi masovne vežbe "Zapad 21" u zapadnoj Rusiji i Belorusiji kao paravan za planiranu invaziju na Ukrajinu. Dan kasnije, Blumberg je izvestio da američki obaveštajni izvori govore da se Rusija priprema za višestruki napad na Ukrajinu. U to vreme, Putinov portparol je osudio Budanovove tvrdnje kao "histeriju“, a veliki deo ostatka sveta nije bio sklon da im poveruje – to jest, sve do jutra 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Kao šef odbrambene obaveštajne agencije Ukrajine - GUR - Budanov je član nove generacije ukrajinskih odbrambenih zvaničnika koji se ugledaju na oficire NATO-a, a ne na svoje sovjetske prethodnike. On je postao punoletan nakon pada SSSR-a, radeći sa ukrajinskom odbrambenom obaveštajnom agencijom na operacijama na Krimu koji je okupirala Rusija sredinom prošle decenije. Tokom 2019. bio je na meti atentatora koji je pokušao da mu digne u vazduh automobil. Imenovanje Budanova 2020. od strane predsednika Volodimira Zelenskog naišlo je na kritike jer su pojedini tvrdili da je premlad - ima 36 godina.

Kada je došao na tu funkciju, počeo je da gradi veze sa obaveštajnim agencijama od Sjedinjenih Država do Turske i da se fokusira na stvaranje ukrajinske obaveštajne službe - servis koji bi manje hijerarhijski i više horizontalno bio integrisan. Šef američke Agencije za nacionalnu bezbednost nedavno je rekao da je od početka rata razmena obaveštajnih podataka sa Ukrajinom bila "revolucionarna".

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading