Ursula fon der Lajen: Danas počinje novo doba za Bugarsku i Jugoistočnu Evropu
Tanjug

Ona je podsetila da je projekat izgradnje tog interkonektora između Bugarske i Grčke bio u razvoju više od 10 godina, da je Bugarska 2009. godine pretrpela tešku odluku da prekine sa dotokom gasa iz Ukrajine.

Tada je, kaže, trebalo puno rešenosti da se ostvari cilj, uz zahvalnost vladama Bugarske i Grčke što su istrajali na tome, i što su uz mnogo izdržljivosti, strpljenja, uspona i padova, uspeli.

Podsetila je da je Evropska unija pružala podršku od prvog dana, i finansijsku, od oko 250 miliona evra.

“Danas počinje novo doba za Bugarsku i Jugoistočnu Evropu. Bugarska je ranije primala 80 odsto gasa iz Rusije, pre nego što je Rusija odlučila da pokrene rat protiv Ukrajine i energetski rat protiv Evrope. Ovaj gasovod menja pravila igre za Bugarsku i za energetsku bezbednost u Evropi. Znači slobodu i prekid naše zavisnosti od ruskog gasa”, rekla je fon der Lajen.

Kremlj objavio: Odlaže se na mesec dana! - Alo.rs


Dodala je da bi ovaj interkonektor mogao da pokrije ukupne potrebe za gasom u Bugarskoj, što su, kako kaže, odlične vesti u teškim vremenima.

Navela je da u Bugarskoj i u celoj Evropi građani osećaju posledice rata u Ukrajini, ali će zahvaljujući projektima poput ovog imati dovoljno gasa za zimu.

Prema njenim rečima, u EU su naporno radili, prvo na diverzifikaciji izvora gasa, kako bi se prešlo na druge izvore, a zatim i na štednji i skladištenju, koje uspeva da postigne, uz treći korak - velika ulaganja u obnovljivu energiju - vetra, solarnu energiju, biomasu, koja se proizvodi lokalno i čini sve nezavisnim od drugih.

“Evropa ima sve što joj je potrebno da se oslobodi Rusije, to je stvar političke volje”, rekla je Fon der Lajen.

Ona je ukazala da se Evropa nalazi na kritičnom raskršću, jer je energetska kriza ozbiljna, ali je ubeđena da svi zajendo mogu da izađu na kraj sa tim.

“Kriza jeste ozbiljna i zahteva od Evrope zajednički odgovor, koji će omogućiti da se smanje cene energenata za domaćinstva i privredu. Mi to možemo”, rekla je Fon der Lajen i dodala da su se juče svi u EU složili da se ograniče izuzetne zarade koje ostvaruju pojedine energetske kompanije, i da se ciljano pomaže osetljivim domaćinstvima i firmama.

Poručila je da se moraju zaštititi osnove naših privreda i jedinstveno tržište EU u kojem, kaže, leži snaga Unije.

Predsednik Vučić danas u Bugarskoj - Alo.rs

“Bez zajedničkog evropskog rešenja, ozbiljno rizikujemo da dođe do fragmentacije, zato je od ključne važnosti da sačcuvamo jednake uslove za sve na jedinstvenom tržištu, da izbegnemo narušavanje i turbulenacije. Moramo da uradimo više, da suzbijemo rast cena energenata, moramo da uložimo zajedničke napore i o tome ćemo razgovarati za nekoliko dana u Pragu”, kazala je Fon del Lajen.

Dodala je i da joj se dopao moto koji je videla u Bugarskoj, na ovoj ceremoniji: "Ako želite da idete brzo, idite sami, ali ako želite da idete daleko, idite zajedno sa drugima".

“Hajde da zajedno oblikujemo snažnu i potpuni energetsku zajednicu”, poručila je Fon der Lajen.

 

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading