NEMA PROGNOZE KADA ĆE SEVERNI TOK PRORADITI Operator saopštio: curenje gasa biće otklonjeno u ponedeljak
EPA

To je prenela agencija „Rojters“, pozivajući se na predstavnika kompanije.

Kako se navodi, trenutno nije moguće dati bilo kakve prognoze u vezi daljeg rada gasovoda dok stručnjaci kompanije ne stignu na mesto incidenta kako bi procenili štetu.

- Dok ne bude rezultata procene štete, ne mogu se praviti nikakve prognoze. Procena štete može biti izvršena na licu mesta, čim uspemo da se približimo tom području. Trenutno je pristup tamo ograničen - rekao je predstavnik kompanije.

Takođe je istakao da će gas verovatno prestati da curi iz oštećenog gasovoda „Severni tok 1“ u ponedeljak, 3. oktobra.

Incidenti na gasovodima

U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu.

Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.

Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

 

Pukotine gasovoda nastale su na području pod kontrolom SAD, ističu ruske službe - Alo.rs

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading