AMERIKA PLIVA NA GLOBALNOJ RECESIJI Visoki troškovi života mogli bi da dovedu do građanskih nemira
Foto: Shutterstock

Trenutno postoji 98,1 posto šansi za nastupanje globalne recesije, prema modelu verovatnoće američke istraživačke organizacije „Ned Dejvis riserč” (NDR).

Druge situacije u kojima je model verovatnoće nastupanja recesije bio ovako visok zabeležen je tokom ozbiljnog ekonomskog pada 2020. godine i tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009, izveštava američka tv stanica Si-En-En.

Moskva ima poslednjeg keca u rukavu! - Alo.rs

„Ovo nagoveštava da će rizik od ozbiljne globalne recesije rasti još neko vreme, odnosno i u 2023”, napisali su ekonomisti NDR-a u izveštaju.

Pošto centralne banke pojačavaju napore kako bi inflaciju stavile pod kontrolu, raspoloženje ekonomista i investitora postaje sve turobnije.

Sedam od 10 ekonomista koje je anketirao Svetski ekonomski forum (WEF) smatra da je globalna recesija barem donekle verovatna, navodi se u izveštaju objavljenom u sredu. Ekonomisti su povukli svoje ranije prognoze ekonomskog rasta i očekuju da će plate prilagođene inflaciji nastaviti pad do kraja ove i sledeće godine.

"Ukrajina više ne postoji" - Alo.rs

S obzirom na porast cena hrane i energije, postoji zabrinutost da bi visoki troškovi života mogli da dovedu do građanskih nemira. Sedamdeset devet procenata ekonomista koje je anketirao WEF predviđa da će rast cena izazvati socijalne nemire u zemljama sa niskim prihodima, dok su takva prognoze u ekonomijama sa visokim dohotkom 20 odsto.

Investitore takođe sve više brine to što je industrijski indeks Njujorške berze Dau Džons potonuo u ponedeljak, prvi put od marta 2020.

„Naš centralni scenario je teško przemljenje ekonomije do kraja 2023. Biću jako iznenađen ako iduće godine ne budemo imali recesiju”, izjavio je američki milijarder i investitor Stenli Drkenmiler na jednom skupu u sredu.

Čak i zvaničnici Federalnih rezervi priznaju da postoji rastući rizik od privrednog pada.

Kina i Japan saglasni oko potrebe unapređenja odnosa - Alo.rs

Ipak, ima i nekih svetlih tačaka, posebno u Sjedinjenim Državama, najvećoj svetskoj ekonomiji, jer je američko tržište rada i dalje istorijski snažno, pri čemu je stopa nezaposlenosti blizu najnižeg nivoa od 1969. Američki potrošači nastavljaju da troše novac, a i korporativni profiti su solidni.

Postoji nada da će se najgora inflacija u SAD u poslednjih 40 godina „ohladiti” u narednim mesecima kako ponuda bude sustizala potražnju.

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading