50 GODINA NORMALIZACIJE DIPLOMATSKIH ODNOSA DVE ZEMLJE Kina i Japan saglasni oko potrebe unapređenja odnosa
Foto: EPA/EPA

U telefonskom razgovoru, Si je saopštio Kišidi da pridaje "veliki značaj" razvoju kinesko-japanskih odnosa i da je spreman da radi sa svojim japanskim kolegom na njihovom unapređenju, izvestila je kineska državna televizija.

U poruci pročitanoj na prijemu u Tokiju povodom obeležavanja normalizacije, Kišida je poručio da da se bilateralni odnosi Kine i Japana trenutno suočavaju sa "mnogim pitanjima i izazovima" i da se nada da će oni otvoriti put za "novu budućnost".

- Japan i Kina dele veliku odgovornost za održavnje mira i prosperiteta u regionu i svetu - naglasio je Kišida u poruci Siju.

ŠOLC NIJE DORASTAO TRENUTKU Nemačkoj preti revolucija - sve bi bilo drugačije da zemlju i dalje vodi Angela Merkel - Alo.rs


On je rekao i da se u pogledu narednih 50 godina, nada "konstruktivnim i stabilnim odnosima između Japana i Kine" i da će sa Sijem "zajednički raditi na njihovoj izgradnji i postizanju tog cilja".

Veze između Kine i Japana, druge i treće po veličini svetske ekonomije, dugo su bile zategnute zbog nesuglasica, težnji za regionalnim uticajem i nasleđa japanske okupacije dela Kine tokom Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

Tenzije su porasle prošlog meseca nakon posete Tajvanu Nensi Pelosi, predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, kada je Peking lansirao rakete u blizini tog ostrva na koje polaže pravo, i u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading