PENZIONER SILOVAO MALOLETNE DEČAKE Šok detalji zločina koji je potresao region, evo na koliko je osuđen
Foto: Shutterstock

Zbog gnusnih dela se*sualnog karaktera koje je činio na štetu dvojice maloletnika, 71-godišnji penzioner mora da odsluži ukupno 14 godina zatvora, na koliko je pravosnažno osuđen na Županijskom sudu u Velikoj Gorici!

Muškarcu iz okoline prestonice Hrvatske stavljaju se na teret dva teška krivična dela polnog zlostavljanja i iskorišćavanja dečaka osnovnoškolca, kao i jedno krivično delo silovanja srednjoškolca. 

Primarni sud mu je prvotno izrekao osam godina zatvora, ali Visoki kazneni sud kao sud drugog stepena mu je gotovo udvostručio kaznu.

Prvi zločin počinio je, prema optužbi tužilaštva, između 2019. i sredine 2020. pokraj samoborskog jezera Bobovica.

Dečaku s lakom mentalnom retardacijom, koji je tada imao 14 godina, lažno se predstavio te mu u više navrata, stekavši njegovo poverenje, davao novac, cigarete i mobilne telefone.

No, to nije bilo sve nego mu je sada osuđeni penzioner slao i pakete raznog sadržaja u jedan dečji dom u kojem je dečak bio smešten. Dečakovo poverenje zloupotrebio je tokom šetnje kroz šumu uz jezero, gde mu je, prema optužbi, naredio da se skine, nakon čega ga je silovao. 

Optuženi je tog istog dečaka, iskoristivši njegovu ranjivost, jer je reč o detetu izuzetom iz primarne porodice zbog porodičnih (ne)prilika i s invaliditetom, odveo i u svoj stan, gde ga je opet silovao. 

U trećem slučaju u jesen 2020. penzioner je vrebao žrtve i u tramvaju. Tokom vožnje stupio je u razgovor s jednim 16-godišnjakom i odveo ga na piće na Dolac.

Zatim ga je odveo u svoj stan, zaključao vrata i spremio ključ u džep pantalona. Potom se skinuo i naredio srednjoškolcu koji je to odbijao da učini isto, no pohotnik je ustrajao u svojoj besramnoj nameri "izvršivši bez pristanka s njim radnju izjednačenu sa polnim odnosom".

Optuženi zločine nije negirao nego je potvrdio da je sve što je radio s decom bilo dobrovoljno i bez prisile.

Viši sud je analizirajući prvostepenu presudu zaključio da sud nije dovoljno uzeo u obzir njegovu dosadašnju osuđivanost zbog istih krivičnih dela, što znači da je reč o specijalnom povratniku na kog nisu uticale prethodne kazne zatvora. Sud je stava da je optuženi iskazao veliku upornost i kriminalnu volju usmerenu na seksualno zlostavljanje dece.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading