SAMO DVE SILE ĆE IZAĆI KAO POBEDNICI Haos zbog konfrontacije koja će uništiti multipolarni svet
Foto: Foto: AP/Andy Wong/Shutterstock/Ilustracija A.V.

Prema mišljenju stručnjaka, samo SAD i Kina mogu da izađu kao pobednici iz sadašnje situacije. Istovremeno, konfrontacija između Rusije i EU će uništiti multipolarni svet. Mesto Moskve zavisiće od toga kakvu će poziciju Peking zauzeti u budućnosti.

Autori članka su uvereni da će Evropska unija uskoro izgubiti svoju konkurentnost, pošto ekonomski rast počne da opada. Glavni razlog za ovaj trend je zavisnost Brisela od ruskih energenata.

Biće potrebno nekoliko godina da zemlje EU prevaziđu posledice energetske krize, prenosi Lenta.ru reči analitičara Igora Juškova.

- Ovo je spora priča. I u tekućoj grejnoj sezoni gasa očigledno nema dovoljno, pokušavaju da ga zamene ugljem, raste potražnja za ugljem, raste i njegova cena. Sve je skupo, ništa nije dovoljno, u mnogome je za to kriva sama Evropa, jer su upravo one zastrašile energetske kompanije da sav novac bude uložen samo u obnovljive izvore energije - rekao je on.

Juškov je naglasio da će Evropljani iz predstojeće grejne sezone izaći sa potpuno praznim skladištima gasa, odnosno da će 2023. godine morati da obnove rezerve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading