UVEDITE GORNJU CENU ZA GAS 15 zemalja EU uputilo zahtev evropskoj komisiji
epa/ROMAN PILIPEY

15 zemalja EU traži ograničenje cene gasa u Evropi Francuska, Italija, Španija, Belgija i Grčka su među potpisnicama koje traže meru bez presedana.

U pismu evropskom komesaru za energetiku Kadru Simsonu, koje je prenelo više stranih medija, ministri naglašavaju da se povećava broj država članica koje podržavaju uvođenje gornje granice cene gasa. Smatraju da će ograničavanje cene prirodnog gasa omogućiti svim članicama da ublaže inflatorni pritisak, uspostave okvir za delovanje u slučaju poremećaja u snabdevanju i ograniče višak profita u sektoru.

„Ograničenje cena mora da važi za sve veleprodajne transakcije prirodnog gasa i da ne bude ograničeno na određene jurisdikcije“, napisali su ministri. Ranije se kao mogućnost pominjalo uvođenje ograničenja cene samo za ruski gas.

Ministri energetike su dodali da se limit cena može osmisliti tako da se obezbedi sigurnost snabdevanja i slobodan protok gasa u Evropi, a da se istovremeno postigne smanjenje potrošnje gasa.

Komesar za energetiku Simson je zamoljen da pripremi predlog za raspravu o limitu cena na sastanku ministara energetike u petak. 

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading