U PITANJU JE SABOTAŽA NA SEVERNOM TOKU? Oštećenja na Severnom toku, danski seizmograf zabeležio podrhtavanje
Foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

Seizmograf na danskom ostrvu Bornholm dva puta je danas zabeležio skokove koji predstavljaju podrhtavanje zemlje, u danu kada je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i 2, saopštio je nemački centar za geološka istraživanja GFZ.

Seizmograf je zabeležio gotovo tišinu do dva sata ujutro po lokalnom vremenu, kada se pojavio skok koji je predstavljao potres u zemlji.

Evropski političari i stručnjaci za bezbednost sugerišu da je prekid gasovoda u blizini Bornholma mogao biti uzrokovan sabotažom.

GFZ nije naveo da li bi zabeleženi potresi mogli biti posledica eksplozije.

Švedski nacionalna televizija SVT takođe je danas izvestila da su seizmolozi registrovali eksplozije u blizini gasovoda Severni tok u poslednjih 36 sati.

Kako se navodi u izveštaju SVT, merne stanice i u Švedskoj i u Danskoj registrovale su snažne podvodne eksplozije u istoj oblasti kao i curenje gasa u ponedeljak.

"Nema sumnje da su ovo eksplozije", rekao je predavač seizmologije Bjorn Lund.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je ranije danas da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

Nemački bezbednosni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog toga što se još uvek istražuje kako je došlo do oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, takođe je rekao da ta zemlja sumnja da je to rezultat sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže, saopštila je ranije danas da su tri priobalne linije gasovodnog sistema Severni tok pretrpele oštećenja "bez presedana" u samo jednom danu.

Švedski seizmički centar zabeležio podvodne detonacije, eksplozije na gasovodu Severni tok - Alo.rs

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading