BELGIJANCI U STRAHU Smanjili potrošnju struje i gasa, čak 64 odsto stanovnika misli da neće moći da plaćaju dažbine
EPA

- 64% Belgijanaca strahuje da neće moći da plate račune za energiju, piše LeSoir. Osam od deset ispitanika prijavilo je da je smanjilo potrošnju struje, gasa, goriva za grejanje.
Pored toga, oko 40% Belgijanaca je priznalo da su bili primorani da koriste svoju ušteđevinu ili čak pozajmljuju sredstva za plaćanje računa.

Istovremeno, 37% ne računa na organe vlasti bilo kog nivoa u rešavanju energetskih problema. Mišljenje ostalih podeljeno je između rukovodstva EU, belgijske savezne vlade i lokalnih vlasti.

Prvi snimci iz epicentra snažnog zemljotresa u Meksiku - Alo.rs

Svaki treći ispitanik Belgijanaca prijavio je smanjenje zdravstvene potrošnje zbog visokih cena energije. Istraživanje je sprovedeno od 7. do 13. septembra 2022. godine. Prisustvovalo je 2602 ispitanika starosti 18 i više godina. Maksimalna greška je od 3,1% do 4% u zavisnosti od regiona.

Istraživanje je sprovedeno pre najave novih mera podrške građanima, koje je prošlog petka objavila belgijska vlada. Nove mere bi u novembru i decembru trebalo da uštede do 200 evra najugroženijim građanima. Lokalni mediji su ove mere već kritikovali kao nedovoljne.

Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju zbog rata u Ukrajini, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading