KRAJNJE RIZIČAN POTEZ NEMAČKE Da li će doći do odmazde Moskve?
EPA

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da stavlja jedinicu ruske naftne kompanije Rosnjeft pod starateljstvo industrijskog regulatora i preuzima rafineriju Šved, koja snabdeva 90 odsto berlinskog goriva.

„Ovo je dalekosežna odluka energetske politike za zaštitu naše zemlje“, rekao je kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare kako bi predstavio planove vlade da rafineriju u Švedu stavi pod kontrolu regulatora Federalne mrežne agencije.

Planovi su uključivali "paket za budućnost" sa više od milijardu evra (996,10 miliona dolara) u investicijama savezne i državne vlade tokom nekoliko godina u istočnonemačkim državama, sa 825 miliona evra namenjenih samo za Švedta.

„Rusija, znamo već neko vreme, više nije pouzdan snabdevač energijom“, rekao je Šolc.

„Nismo olako prihvatili ovu odluku, ali je bila neizbežna. Vlade širom Evrope se utrkuju da podrže svoje dobavljače električne energije i obezbede isporuke goriva dok povećavaju sankcije glavnom dobavljaču Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Moskva je uzvratila smanjenjem dotoka gasa i zapretila da će zatvoriti sve slavine, što je dovelo do porasta cena i povećalo izglede za racionalizaciju energije u Evropi ove zime.

Rafinerija u Švedu već nekoliko nedelja predstavlja dilemu za Berlin, pošto je svu naftu dobijala iz Rusije, ali je Nemačka rešena da eliminiše uvoz nafte iz Rusije do kraja godine pod sankcijama Evropske unije.

Preuzimanje Šveda, međutim, rizikuje uzvratne mere Moskve. Šolc je rekao da je Nemačka planirala mogući iznenadni prekid isporuke sirove nafte iz Rusije, dodajući: „Zato smo spremni“.

Politički dokument koji je Berlin objavio u petak pokazao je da je u pregovorima sa vladom Kazahstana o obezbeđivanju isporuke nafte za Šved.

Poljska je ranije ove godine saopštila da je prestanak ruskog vlasništva nad rafinerijom uslov za potencijalno snabdevanje naftom iz mora preko terminala u Gdanjsku i poljskim naftovodima za zamenu ruske nafte.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading