NEMAČKA JE PREUZELA PODRUŽNICU RUSKOG NAFTNOG GIGANTA Osigurali kontrolu nad rafinerijom
Epa/ROBERT JAEGER

Rosnjeft Dojčland testirao je odlučnost Nemačke da do kraja godine obustavi uvoz nafte iz Rusije u sklopu evropskih sankcija Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu, piše Index.

Vlada je danas odlučila da preseče tu rutu snabdevanja, poverivši upravljanje njegovim rafinerijama u Švetu, Karlsrueu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju.

"Uz vlasništvo, otklanja se i pretnja energetskoj bezbednosti i postavlja kamen temeljac za očuvanje i budućnost lokacije Švet", saopštilo je ministarstvo ekonomije.

POTPISAN PLAN Putin: To je sada nepovratno! - Alo.rs

Među najvećim prerađivačima nafte u zemlji

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače nafte u zemlji, priopćilo je ministarstvo.

Rafinerija u Švetu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Nemačkoj i podmiruje 90 odsto potražnje Berlina za gorivom. Otkada je izgrađena 60-ih godina prošlog veka, naftu nabavlja isključivo u Rusiji, naftovodom Družba. Švet derivatima snabdeva i delove zapadne Poljske i aerodrom Berlin-Brandenburg.

Ne zna se ko će zameniti većinskog vlasnika

Nije jasno ko će zameniti Rosnjeft, većinskog vlasnika. Britanska naftna kompanija Šel vlasnik je 37,5 odsto udela u Švetu, ali već neko vreme želi da se povuče. Danas su obavili da odluka nemačke vlade na njih ne utiče, dodavši da će "i dalje ispunjavati svoje ugovorne obaveze u skladu sa svojim deonicama".

"Ne želimo da spekulišemo o merama u kontekstu kontinuiranog poslovanja rafinerije u Švetu (ili na drugim lokacijama) koje bi vlada mogla sprovesti", poručili su u mejlu Rojtersu. Interesovanje za Rosnjeftovu podružnicu iskazale su nemačke kompanije Verbio i Enertrag, obe iz sektora obnovljivih izvora energije.

Brisel pravi "fatalnu grešku" usporavanjem evropskih integracija Srbije - Alo.rs

Izvori iz vlade: Ovo bi moglo dovesti do trenutne obustave isporuka ruske nafte

Izvori u nemačkoj vladi rekli su pre objave odluke da bi preuzimanje Rosnjeft Dojčlanda moglo rezultirati trenutnom obustavom isporuka ruske nafte. Odluka je sastavni deo "opsežnog paketa" koji bi trebalo da osigura dopremanje nafte u rafineriju alternativnim rutama, saopštilo je ministarstvo.

Kancelar Šolc, ministar ekonomije Robert Habek i premijer Brandenburga objaviće detalje paketa tokom dana.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading