OVO JE JEZIVO ORUŽJE BUDUĆNOSTI Vojska NATO veruje da će u sledećem ratu biti važno kao artiljerija (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Američka vojska je nedavno izvela vežbu koja uključuje „roj“ od 40 dronova kvadrokoptera opremljenih kamerama, laserima i smrtonosnom municijom.

Pošto britanska vojska testira sličnu taktiku dronova, Pentagon veruje da će ove jeftine letelice dominirati bojnim poljem kada izbije „sledeći rat“.

Na snimku koji je u nedelju na Tviteru postavio brigadni general Kurt Tejlor iz Nacionalnog centra za obuku vojske u Fort Irvinu u Kaliforniji, vidi se roj dronova kako leti u formaciji, ispred simuliranog napada na branjenu poziciju 11. divizije oklopne konjice.

Bespilotne letelice su letele iznad onoga što je izgledalo kao maketa urbanog okruženja, a video je očigledno snimljen tokom vežbe u kojoj je učestvovalo skoro 7.000 vojnika, objasnio je Tejlor u odvojenom tvitu.

 

 

„Dronovi će biti važni u prvoj bici sledećeg rata kao što je danas artiljerija“, izjavio je Tejlor.

Jeftini dronovi kvadrokopteri raspoređeni su u istočnoj Ukrajini, a snage Kijeva i trupe republika Donbasa koriste letelice na daljinsko upravljanje da bacaju granate i mine jedna na drugu.

Ruske snage su takođe koristile takve bespilotne letelice da posmatraju i usmeravaju artiljerijsku vatru.

Pored toga, i SAD i Velika Britanija su Ukrajini obezbedile municiju za lutanje „Svičblejd“, poznatiju kao „samoubilačke“ ili „kamikaze“ bespilotne letelice.

Ova poluautonomna vozila mogu da kruže iznad bojnog polja pre nego što napadnu neprijatelje ispod.

Međutim, i Rusija i Ukrajina i dalje u velikoj meri zavise od artiljerije usred sukoba koji je u toku – i uprkos nizu visokotehnološkog naoružanja koje Zapad isporučuje Kijevu, moskovske snage postavljaju 15 artiljerijskih oruđa za svako ukrajinsko, rekao je zamenik šefa ukrajinske policije i vojne obaveštajne službe, Vadim Skibicki, u junu.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading