GREJALICE KAO SUVO ZLATO Nemci navalili u strahu od nestašice gasa, moguće opterećenje mreže
EPA

Nemci bi mogli da preopretete nacionalnu električnu mrežu jer prelaze na korišćenje neefikasnih električnih grejalica u nastojanju da izbegnu hladno vreme ove zime zbog nestašice gasa, upozorila je nemačka agencija za energetiku i komunalne usluge u danas objavljenom članku.

Sve više domaćinstava snabdeva se električnim grejalicama, uključujući i prenosne, pokazuju podaci o njihovoj prodaji. Stanovnici Nemačke strahuju da bi Rusija zbog sukoba u Ukrajini mogla da smanji ili dodatno ograniči isporuke gasa. Generalni direktor nemačkog udruženja energetskih i vodoprivrednih kompanija BDEV rekao je za list Handelsblat da bi korisnici mogli da imaju još veće račune za struju ukoliko uređaje ne koriste štedljivo.

- Mogu i da preopterećuju električne mreže. To se može desiti ako, na primer, u veoma hladnoj noći mnoga domaćinstva u isto vreme uključe grejalice u istom delu grada - rekla je direktorka BDEV Kerstin Andrae. Ona je rekla da razume strah sugrađana od hladnih domova tokom zime, ali istovremeno upozorava da bi neki od mehanizama za suočavanje sa novonastalom situacijom mogli da im se obiju o glavu.

Nemačka zajedno sa drugim članicama EU pokušava da pomogne domaćinstvima i industrijama finansijski opterećenim rastom cena energenata nakon što je Rusija prekinula snabdevanje gasovoda Severni tok 1.

Predsednik Nemačke agencije za struju, gas, telekomunikacije, poštu i železnicu Klaus Miler rekao je u intervjuu za Tagešpigel da bi povremeni nestanci struje na lokalnom nivou mogli da budu rezultat istovremenog korišćenja velikog broja električnih grejalica.

On je dodao da bi i pored "veoma visokih" cena gasa, korišćenje električnih grejalica moglo da košta potrošače više od centralnog grejanja na gas, najčešćeg oblika grejanja stambenih zgrada u toj zemlji.

Samo u prvoj polovini 2022. godine Nemci su kupili oko 600.000 električnih grejnih uređaja, što je skoro 35 odsto više nego godinu dana ranije, navodi agencija za istraživanje tržišta GfK.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading