HAFTAROVCI LIKVIDIRALI VOĐU ID! Ubijen mozak najbrutalnijih napada
Tviter printskrin

Terorista se kretao kroz lokalnu pijacu u Murzuku u pikapu napunjenom gorivom kada su ga iz zasede napali specijalci LNA. Dinku je upucan i ubijen na licu mesta, dok su trojica njegovih saboraca uhapšena. Teroristi su identifikovani kao Osman Nur Mohamad, Gadir Muamer i Hosam Halima iz Alžira i Muaz al Šeik iz Sudana.

Dinku, koji je takođe poznat kao Abu Barakat, neko vreme je radio pod komandom osnivača i vođe ISIS-a Abu Bakra al-Bagdadija u zapadnom iračkom gradu Mosulu pre nego što se vratio u Libiju da širi uticaj terorističke grupe.

Nakon što je pobegao iz priobalnog libijskog grada Sirta 2016. godine, Dinku je predvodio ostatke ISIS-a u libijskoj pustinji pod zastavom Džejš al Sahare (Pustinjska armija). Terorista je navodno bio mozak nekih od najbrutalnijih napada ISIS-a u Libiji, uključujući otmicu i odrubljivanje glava 21 egipatskog Kopta u Libiji 2015.godine.

LNA se bori protiv ISIS-a od kada se prvi put pojavio u Libiji 2014. Tokom proteklih šest godina, ISIS je proteran iz severnih i centralnih regiona zemlje. Trenutno je teroristička grupa aktivna u južnom regionu, uglavnom u blizini granice sa Nigerom i Čadom.

Eliminacija Dinkua bila je veliki udarac za ostatke ISIS-a u Libiji, koji se već bore sa pitanjima komandovanja i kontrole.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading