KO ĆE NASLEDITI KRALJICU ELIZABETU? Evo ko je sledeći u redu za presto
EPA

Planovi za kraljičino nasledstvo postoje već neko vreme, navodi Vašington post. Nekoliko članova kraljevske porodice povećalo je svoje obaveze jer je zdravlje kraljice Elizabete u padu.

Njen sin, princ Čarls, će preuzeti presto. On će naslediti suverenu titulu i posao šefa Komonvelta, prenosi novinska agencija. Takođe će preuzeti drugu imovinu, uključujući zemljište i imovinu. Čarls (73), naslednik sa najdužim stažom u britanskoj istoriji, najstariji je od četvoro dece kraljice i princa Filipa.

KO ĆE NASLEDITI KRALJICU ELIZABETU? Evo ko je sledeći u redu za presto

EPA

 

Kraljica je ranije izrazila podršku Čarlsu da preuzme tron. „Moja je iskrena želja da Komonvelt nastavi da nudi stabilnost i kontinuitet budućim generacijama i odluči da jednog dana princ od Velsa nastavi važan posao koji je započeo moj otac 1949. godine“, rekla je ona 2018.

Ako bi Čarls preuzeo presto, njegova titula bi mogla da potiče od bilo kog od njegovih imena, jer je njegovo puno ime Čarls Filip Artur Džordž. To znači da bi mogao da ide uz kralja Filipa ili kralja Artura, ali je i kralj Čarls mogućnost. Međutim, supruga princa Čarlsa Kamila ne bi nužno preuzela titulu kraljice. Godine 2005. Čarls i Kamila su se složili da će ona biti poznata kao princeza supruga umesto kraljice, ali Čarls to može da promeni ako preuzme tron.

Princ Vilijam (40) je sledeći u redu za tron ukoliko princ Čarls umre, povuče se ili abdicira, a slede princ Džordž (9), princeza Šarlot (7) i princ Luis (4). Princ Hari je šesti u redu za tron.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Fuj

08.09.2022 21:00

Jbt, čovjek u 73 godini, prvi put zasniva radni odnos. Kad misli penziju zaraditi!?