HOROR TRETMAN U HAGU! Radoslava pustili posle 23 godine, odmah primljen u bolnicu - sumnja se na sepsu!
Printskrin

Ove dramatične podatke o zdravstvenom stanju Brđanina koji je minulog vikenda pušten na slobodu nakon 23 godine koje je proveo u zatvoru u Danskoj gde je služio tridesetogodišnju kaznu zatvora koju mu je izrekao Haški tribunal, saopštio je juče generalni direktor UKC Srpske Vlado Đajić, ukazujući da je smešten u intenzivnoj jedinici, gde se "primenjuje najsavremenija dijagnostika i terapijske mere".

- Dozvolili smo porodici da ga vidi, i u stalnom smo kontaktu sa njima - naglasio je Đajić.

Iako je odslužio dve trećine kazne Brđaninu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbijao zahteve za puštanje na prevremenu slobodu. U pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz Danske je prebačen 14. septembra prošle godine, zato što je zvanični Kopenhagen obavestio sud u Hagu "da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru".

NJegov advokat Novak Lukić je potvrdio da je Brđanin pušten iz humanitarnih razloga i po ubrzanoj proceduri, koja podrazumeva da u nju nije bio uključen niko osim odbrane i suda.

HOROR TRETMAN U HAGU! Radoslava pustili posle 23 godine, odmah primljen u bolnicu - sumnja se na sepsu!

Printcreen

 

- Ceo postupak je trajao oko mesec dana ot kako smo saznali da postoje razlozi da podnesemo zahtev da bude pušten iz humanitarnih razloga - rekao je Lukić.

On je naveo da je porodica tražila da se ne saopštavaju detalji Brđaninovog zdravstvenog stanja i da je sve vreme u kontaktu sa njima.

- Porodica je prezadovoljna što je tu. Ovo je treći zahtev koji sam podneo za njegovo puštanje. Čim je ispunio uslov od dve trećine izdržane kazne za puštanje na prevremenu slobodu, mi smo podneli prvi zahtev i on je odbijen, sve je odbijao Ađijus - podsetio je Lukić.

Izrazivši nadu da će se Brđaninovo zdravstveno stanje popraviti, Lukić je kazao da bi u tom slučaju uskoro mogao da bude kod svoje kuće.

- U svom je zavičaju i nadam se da će mu se zdravstveno stanje popraviti. On ima status slobodnog čoveka, s time što za bilo kakvo kretanje van teritorije BiH mora da dobije saglasnost Mehanizma - naglasio je Lukić.

Željka Cvijanović, predsednik RS, smatra da je nepravda "glavno obeležje sudovanja u BiH, ali i međunarodnih pravosudnih institucija", što je, kako je istakla, vidljivo i u slučaju Radoslava Brđanina, koji je u teškom zdravstvenom stanju pušten na slobodu nakon 23 godine tamnovanja.

- Očigledno je reč o jednoj unapred pripremljenoj političkoj slici koja je posle popunjavana određenim pravosudnim ili sudskim odlukama i presudama - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da su tu i nehumani uslovi i odnosi prema presuđenim Srbima, kao i nejednak tretman svih onih koji je trebalo da se nađu pred pravosudnim institucijama.

- Nažalost, ovo nije jedini slučaj kome se teško obolelom ne dozvoljava da izađe na slobodu, iako su neki uslovi stečeni i pre toga - naglasila je Cvijanovićeva.

Slobodan Đ. Bijelić, poslanik prvog saziva Narodne skupštine RS i bivši potpredsednik SDS, kaže za "Novosti" da su Brđaninu sudili za verbalni delikt, a Radoslav kao narodni poslanik de jure nije imamo nikakva ovlašćenja da utiče na one stvari za koje je na kraju nažalost i osuđen. On kaže da je Brđanin uvek voleo Krajinu i brinuo se interesu srpskog naroda.

- Raduje me povratak Brđanina. Pustio bih ga na miru da se pokuša uključiti u normalan život i da uživa u preostalom delu života i slobodi. Dobro došao Brđo - poručio je Bijelić.

Vicepremijer, ministar, poslanik...

BRĐANIN je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih delatnosti RS i potpredsednik Vlade RS. Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS. Izabran je 1991. za potpredsednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke RS sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

Proglasili ga krivim

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading