"KORAK SMO BLIŽE EVROPSKIM PLATAMA" Kovačevski o inicijativi Otvoreni Balkan
EPA/GEORGI LICOVSKI

- Pogodnosti inicijative Otvoreni Balkan vidljive su, a intnzivno se radi na prevazilaženju administrativnih prepreka za sve što će nam omogućiti korak bliže ka zacrtanom cilju. Mislim da smo na ozbiljnom putu da napravimo jedinstven region koji će građajima omogućiti brži prosperitet - rekao je Kovačevski za "Politiku".

Najvažnija konkretna pogodonost inicijative je ekonomska dimenzija, od koje korist imaju i građani i privreda, naveo je premijer Severne Makedonije.

- Sa Otvorenim Balkanom i svim aktivnostima u okviru incijative korak smo bliže evropskim platama, evropskom kvalitetu života, energičnoj ekonomiji i vladavini prava - rekao je makedonski premijer i dodao da će sve to uticati da ljudi budućnost vide u svojoj zemlji.

Naglasio je da je važno da se radi na unapređivanju ukupnih kapaciteta zemalja regiona, te da učešće Severne Makedonije na sajmu ima ogroman značaj za ekonomiju zemlje.

Na sajmu će izlagati 42 makedonske vinarije i tri destilerije, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 300 različitih makedonskih vina i rakija, rekao je premijer i dodao da će im se pridružiti i 10 proizvođača hrane što je odlična prilika i za promociju turističkih kapaciteta Severne Makedonije.

Kovačevski je rekao da će na samitu u Beogradu, vlade i resorna ministarstva imati intenzvine razgovore o pronalaženju konkretnih načina da se se obezbedi dovoljno hrane i energenata da bismo prebrodili najtežu zimu od Drugog svetskog rata.

Posebna pažnja, kako kaže, biće usmerena na to da region u svakom doba ima obezbeđenu hranu i energente, uz nesmetani protoko osnovnih prehrambenih prozivoda.

Kao dobri susedi kao i do sada pomagaćemo jedni dugima, rekao je Kovačevski kome je ovo prva zvanična poseta Beogradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading