SUNOVRAT IMPERIJE! Amerikanci izumiru, statistika otkrila jezivu budućnost!
Foto: Shutterstock

Očekivani životni vek prosečnog Amerikanca je značajno opao između 2019. i 2021. godine, otkrili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u izveštaju objavljenom u sredu. To je prvi dvogodišnji pad zabeležen od 1961-1963.

Tokom poslednje dve godine, očekivani životni vek u SAD se smanjio za 2,7 godina, ostavljajući prosečan životni vek na 76,1 godinu – isto kao i 1996.

Prema CDC-u, primarni faktor u smanjenju očekivanog životnog veka bila je pandemija Covid-19 , što je doprinelo smrti preko milion Amerikanaca.

"Nenamerne povrede" - kategorija koja uključuje predoziranje i druge nezgode vezane za drogu - kao i bolesti srca takođe su bili glavni faktori koji su doprineli padu. Pre pandemije, srčane bolesti su dugo bile najveći zabeleženi uzrok smrti u SAD, dok je epidemija opioida dovela do rekordnog broja predoziranja nekoliko godina za redom.

SUNOVRAT IMPERIJE! Amerikanci izumiru, statistika otkrila jezivu budućnost!

EPA/Alba Vigaray

 

Razbijanje brojeva CDC-a dovodi do još alarmantnijih trendova. Indijanci su pretrpeli pad očekivanog životnog veka za 6,6 godina između 2019. i 2021. godine, u poređenju sa oko četiri godine za crne i latinoameričke ljude i 2,4 godine za belce. Statistički teret je neproporcionalno pao na muškarce, čiji je očekivani životni vek smanjen na samo 73,2 godine, dok žene i dalje mogu očekivati da će živeti relativno dugih 79,1 godina.

Izveštaj je otkrio da se najveći deo smanjenja očekivanog životnog veka dogodio tokom prve godine pandemije za nebele populacije, dok su beli Amerikanci pretrpeli najveće gubitke tokom druge godine.

Slične studije su otkrile da je Covid-19 pogoršao već sadašnji jaz između SAD, koje imaju najskuplju zdravstvenu zaštitu na svetu, i drugih razvijenih nacija u smislu očekivanog životnog veka. Amerikanci sada mogu očekivati da će živeti pet godina manje od svojih evropskih kolega.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading