ČEŠKA ZAVAPILA, MOLI EVROPSKU UNIJU Prekinite energetski rat sa Rusijom, računi za energente vrtoglavo rastu! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Češka će predložiti sazivanje vanrednog sastanka Energetskog saveta Evropske unije što je pre moguće, radi rešavanja problema rastućih cena energije, izjavio je danas češki ministar industrije Jozef Sikela.

Evropa se suočava s ogromnim povećanjem računa za energente usled vrtoglavnog rasta cena gasa, pri čemu rat u Ukrajini i evropske sankcije Rusiji intenziviraju zabrinutost u pogledu sigurnosti snabdevanja gasom. Zemlje članice EU užurbano rade na merama za ublažavanje tereta visokih cena za građane i kompanije.

 - Mi smo u energetskom ratu sa Rusijom i to šteti celoj EU. U dogovoru sa Evropskom komisijom i premijerom Petrom Fijalom, predložiću da se sazove vanredni sastanak Energetskog saveta EU što je pre moguće - napisao je Sikela na Tviteru, prenosi Rojters.

Češka trenutno predsedava EU i već je zakazala redovan sastanak ministara energetike za oktobar.

Evropska komisija je ovog meseca saopštila da „hitno procenjuje različite mogućnosti za uvođenje ograničenja za cene gasa“, ne precizirajući u kom obliku bi to ograničenje bilo.

Komisija je navela da će se konsultovati s državama članicama EU o limitiranju cena gasa i da će na jesen izvestiti o predlozima.

Cene gasa u Evropi prema Londonskoj beri - Alo.rs

Severna Makedonija proglasila energetsku krizu - Alo.rs

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading