ASTRONOMSKE CENE GASA U EVROPI Cena kubika probila plafon, a na zimu će oboriti sve rekorde
Foto: Shutterstock

Gas za septembarsku isporuku ugovara se na TTF čvorištu u Holandiji po ceni od 3.319,5 dolara za hiljadu kubika, što je 321 evro po megavat-satu (MWh), po trenutnom kursa evra prema dolaru.

Ruska agencija dodaje da je na spot trgovanju u četvrtak cena gasa u Evropi takođe premašila 3.300 dolara za 1.000 kubika na Londoskoj berzi prvi put od početka marta, usled skoka cena ugovora na azijskm terminskim tržištima tečnog prirodnog gasa i očekivane obustave isporuka preko Severnog toka 1 od 31. avgusta do 2. septembra zbog remonta jedinog gasnog kompresorskog agregata koji je ostao u funkciji.

Štaviše, norveški ministar za naftu i energetiku rekao je danas da ta zemlja ne planira da smanji cene prirodnog gasa uvoznicima iz zemalja EU uprkos energetskoj krizi, napominje Tass.

Berzanska cena gasa u Evropi je 7. marta 2022. godine prvi put u istoriji dostigla nivo od skoro 3.900 dolara za hiljadu kubika. Gasprom ne isključuje mgućnost da će taj rekord biti oboren i da će se cena u Evropi na zimu popeti iznad 4.000 dolara.

Eksperti koje je anketirao Tass procenjuju da bi cene gasa mogle da skoče na rekordnih 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara tokom zime u slučaju vrlo hladnog vremena i smanjenja zaliha u skladištima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading