AMERIKA IZGUBILA NAJVEĆEG SAVEZNIKA! "Tražili su da se odreknemo ruske nafte, naravno da smo odbili!"
Foto: EPA/EPA

Rusiji i Indiji nije potreban američki dolar u trgovini, pošto su se okrenule nacionalnim valutama za međusobna poravnanja, rekao je novinarima u sredu predsednik Međunarodnog foruma BRIKS-a Purnima Anand.

„Mi smo implementirali mehanizam međusobnog obračuna u rubljama i rupijama i nema potrebe da naše zemlje koriste dolar u međusobnim obračunima. A danas sličan mehanizam međusobnog obračuna u rubljama i juanima razvija Kina“, rekla je ona.

AMERIKA IZGUBILA NAJVEĆEG SAVEZNIKA!

Foto: Printscreen

 

„To znači da se zemlje BRIKS-a otvaraju Rusiji, nudeći toj zemlji priliku da prevaziđe posledice sankcija“, dodao je Anand, a citirala je novinska agencija RIA.

Predsednik BRIKS-a je rekao da je međusobna trgovina Indije i Rusije porasla pet puta u poslednjih 40 godina. Moskva isporučuje Indiji sve veći obim nafte, a zauzvrat dobija velike količine poljoprivrednih proizvoda, tekstila, lekova i drugih proizvoda.

PUTINOV GAMBIT Rusija menja strategiju, trupe se premeštaju na novi front!

Anand je takođe napomenuo da Nju Delhi sebe smatra neutralnom stranom u aktuelnom sankcionom ratu između Zapada i Rusije, i uprkos pritiscima sankcija, nastaviće saradnju sa Moskvom „u svim oblastima gde je to potrebno“.

AMERIKA IZGUBILA NAJVEĆEG SAVEZNIKA!

Shuterstook

 

„Kada je počela ruska vojna operacija u Ukrajini, naravno, postojao je pritisak na Indiju da prestane da uvozi rusku naftu. Ali Ministarstvo spoljnih poslova je moralo da odbije ovaj pritisak. Ruska strana je dobila uveravanja da isporuke neće biti obustavljene i da režim sankcija ni na koji način neće uticati na odnose između naših zemalja“, naglasio je šef foruma.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading