SPREMNA SAM DA TO URADIM Britanska šefica diplomatije o nuklearnoj opciji
EPA/ANDY RAIN

Liz Trus, apsolutna gospodarica Forin ofisa i jedna od kandidata za šefa britanskih konzervativaca, s nadom da će postati i premijerka po uzoru na Margaret Tačer i Terezu Mej izjavila je da je spremna i da pokrene nuklearni rat ko postane premijerka.

Naime, kao piše britanski Miror, Liz Trus koja ima sve veće izglede da nasledi Borisa Džonsona u Dauing stritu, rekla je u utorak da je spremna da pritisne nuklearno dugme, ako bude potrebno - iako bi to značilo globalno uništenje.

Biser Liz Trus izleteo je na skupu u Birmingenu, kada ju je voditelj Džon Pienar pitao o zastrašujućoj odluci sa kojom bi se mogla suočiti.

SPREMNA SAM DA TO URADIM Britanska šefica diplomatije o nuklearnoj opciji

EPA/ANDY RAIN

 

 

G. Pienar je rekao da će se osećati "fizički bolesno" zbog te perspektive, ali je gospođa Trus delovala bezosećajno kada je rekla da će narediti lansiranje nuklearnog oružja.

Obraćajući se na skupu koji se sastoji od sledbenika Torijevaca u NEC-u u Birmingemu, gospođa Trus je rekla da je zlokobni izbor "važna dužnost premijera".

Gospodin Pienaar joj je rekao: „Jedna od prvih stvari koja će se desiti kada i ako postanete premijer, bićete uvedeni u sobu, veoma privatnu sobu na broju 10, i tamo će biti izloženo ispred vas šta nazivaju se pismima poslednje instance.

NEBENZJA PORUČIO NA SEDNICI SAVETA UN: Zapad pomaže Kijevu u pokušajima nuklearne ucene

„Vaša naređenja kapetanu našeg broda "Trident" o tome da li vi, premijerka Liz Trus, dajete naređenje za oslobađanje nuklearnog oružja.

„To bi značilo globalno uništenje. Neću vas pitati da li biste pritisnuli dugme, reći ćete da, ali suočen sa tim zadatkom bi mi bilo fizički muka.“ Zatim je upitao: „Kako se osećate zbog te pomisli. ?"

SPREMNA SAM DA TO URADIM Britanska šefica diplomatije o nuklearnoj opciji

Foto: Shutterstock

 

 

Trus je odgovorila: „Mislim da je to važna dužnost premijera i spremna sam da to uradim.

Potom je ponovila: „Spremna sam da to uradim.“ Cilj raketnog sistema „Trident“, navodi Ministarstvo odbrane, je „odvratiti najekstremnije pretnje našoj nacionalnoj bezbednosti i načinu života, što se ne može učiniti drugim sredstvima„.

Gospođa Trus je ranije nagovestila svoju nameru da obnovi nuklearno odvraćanje tokom svoje liderske kampanje.

Stanovništvo sveta će se nadati da će vlada koju bi predvodila gospođa Trus biti uspešna u rešavanju sukoba diplomatskim putem.

Bila je glasna u svojoj nameri da se suprotstavi Vladimiru Putinu, čiji ju je režim izdvojio u februaru kada je svoje nuklearno odvraćanje stavio u stanje visoke pripravnosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
probajte

24.08.2022 20:59

sto rekao Putin probajte, ako izvadi čep na ostrvu potonucete odmah zauvek