NEBENZJA PORUČIO NA SEDNICI SAVETA UN: Zapad pomaže Kijevu u pokušajima nuklearne ucene
Foto: Printscreen

- Poslednje nedelje zapadni pokrovitelji Ukrajine u suštini pomažu Kijevu u njegovim pokušajima nuklearnih ucena, ignorišući činjenicu da Oružane snage Ukrajine granatiraju Zaporošku nuklearnu elektranu - rekao je Nebenzja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na dijalog u cilju rešavanja situacije oko Zaporoške nuklearke

- Ponovo potvrđujem da UN imaju u Ukrajini logističke i bezbednosne mogućnosti da podrže slanje misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju iz Kijeva u Zaporožje - rekao je Gutereš.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da Moskva računa na to da će biti realizovana poseta misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, te da će nastaviti sa radom na njenoj organizaciji. Kako je ranije saopšteno, poseta stručnjaka IAEA Zaporoškoj nuklearki bila je dogovorena još u junu, ali je obustavljena od strane rukovodstva UN.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Specijalni sastanak saveta Dume o situaciji u Zaporožju - Alo.rs

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading