SPREMNA ZA GLOBALNO UNIŠTENJE! Kandidatkinja za premijerku Britanije nema problem da pritisne "crveno dugme"
EPA

Tras kaže da je "spremna" da pritisne "crveno dugme" ako bude potrebno i da je to "važan deo premijerskog posla", iako bi to značilo "globalno uništenje".

Ovu temu je na skupu u Birmingemu započeo domaćin Džon Pinar, koji je ispitivao kandidate o najvažnijim odlukama koje mogu da promene život, uključujući one o rusko-ukrajinskom ratu.

Rat u Ukrajini, 182. dan - Alo.rs

- Jedna od prvih stvari koje će se desiti kada i ako postanete premijer, bićete uvedeni u sobu, vrlo privatnu prostoriju na broju 10, i tamo će biti postavljeno ispred vas ono što se zove "pismo za krajnju nuždu". Da li bi ste izdali naređenje kapetanu "Tridenta" da lansira rakete sa nuklearnim glavama? - pitao je Pinar Liz Tras i dodao:

- Neću vas pitati da li bi ste vi pritisli "crveno dugme", rekli bi ste "da", ali podsećam vas da bi to značilo globalno uništenje. Da ja moram da se suočim sa tim, povratio bih.

 

 

Međutim, Tras se nije zbunila, odmah je krenula da objašnjava da je upravo zato premijerski posao veoma odgovoran i da je ona spremna da ga obavlja.

- Da, spremna sam da izdam naredbu za upotrebu nuklearnog oružja - ponovila je i drugi put Tras.

Program nuklearne odbrane Ujedinjenog Kraljevstva koji je kreiralo Ministarstvo odbrane zove se Trident. To je raketni sistem koji se lansira sa podmornica, stvoren kao "poslednje sredstvo" koje bi moglo odvratiti najekstremnije pretnje nacionalnoj bezbednosti i načinu života Velike Britanije.

 

 

Podsetimo, Liz Tras pozvala je nedavno na razgovor kineskog ambasadora u toj zemlji Dženg Zeguanga da objasni kineske akcije prema Tajvanu. Prethodno je uoči ruske vojne operacije u Ukrajini otvopreno pretila Rusiji da će imati velikih posledica, a obratila se i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, optužujući ga da je autokrata koji "izvozi diktaturu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Istina

24.08.2022 20:10

Pritisne crveno dugme pa bezi u podzemni grad.

Djurdja

24.08.2022 20:42

Moze da pritisne tri puta: prvi put, poslednji put i nikada vise.