Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)
EPA/Shutterstock/Alo!/Ilustracija

Posle nekoliko meseci gomilanja trupa i brojnih negiranja da se planira bilo kakav sukob, ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara saopštio da je pokrenuo specijalnu vojnu operaciju zbog "demilitarizacije i denacifikacije" Ukrajine. Na današnji dan pre šest meseci počeo je sukob u Ukrajini, kome se i posle toliko vremena još uvek ne nazire kraj.

Zelenski je obećao da će ponovo uspostaviti ukrajinsku vlast nad Krimom, što je, kako kaže, potez koji će pomoći ponovnom uspostavljanju "svetskog reda i zakona".

Mnogi civili napuštaju Kijev u strahu od ruskog napada na Dan nezavisnosti Ukrajine. 

Američka ambasada u Kijevu pozvala je svoje državljane da napuste Ukrajinu, navodeći da Stejt department ima informacije da Rusija planira da u narednim danima pokrene napade na civilnu infrastrukturu i vladine objekte u Ukrajini.

Stotine ljudi okupilo se u Moskvi kako bi se oprostili od ruske novinarke Darje Dugine, ćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je poginula u eksploziji bombe podmetnute u njen automobil.

KRAJ BLOGA

Noćni udar

22:14 - Ruska vojska snimila je trenutak ATGM-a na četiri ukrajinska vojnika noću.

 

Snimljeno mesto pada helikoptera, bavio se "poljoprivrednim poslovima"


21:55 - Prvi snimak sa mesta pada Mi-2 u Stavropoljskoj teritoriji. Nakon pada, helikopter se zapalio. Bavio se poljoprivrednim poslovima. Prema preliminarnim podacima, niko nije povređen. Istragu vodi Južno saobraćajno tužilaštvo, objavio je telegram kanal "Raša Tudej".

 

Džonson protiv pregovora sa Rusijom: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu

Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)

Printskrin

 

 

21.23 - Odlazeći britanski premijer Boris Džonson se tokom posete Ukrajini izjasnio protiv pregovora sa Rusijom i pokušaja normalizacije odnosa sa Moskvom, prenosi Sputnjik.

„Moramo se boriti protiv svakog nadolazećeg pokušaja normalizacije odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mi takođe znamo da sada nije trenutak da se promoviše neki površni plan o pregovorima sa onima koji nisu zainteresovani za to. Ne možeš pregovarati sa medvedom koji ti jede nogu“, izjavio je Džonson na pres konferenciji u Кijevu.

DNR: Ukrajinske snage ispalile su više od 210 raketa

20.44 - U prethodna 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 210 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“ i BM-27 „Uragan“, kao i iz topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 milimetra i minobacača kalibra 120 milimetara, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike, prenosi Sputnjik.

Gađani su okruzi sedam naselja DNR. U napadima su poginula dva civila, a četiri su ranjena.

Oštećeno je 16 zgrada o osam civilnih objekata.

U borbama je poginulo pet pripadnika snaga Donjecke Narodne Republike, a devet je ranjeno.

Lažna dokumenta

20.25 - Ubica Dugine navodno je dala lažni kazahstanski pasoš na ime Julija kako bi iznajmila garažu u Moskvi, rekao je za RIA Novosti izvor upoznat sa situacijom.

 

 

Ministri odbrane EU sledeće nedelje o obuci UKR vojnika

20.00 - Ministri odbrane zemalja Evropske unije razgovaraće o opcijama za uspostavljanje misije vojne obuke za ukrajinske vojnike na sastanku u Pragu koji je planiran 29. i 30. avgusta, izjavio je danas šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Kao EU moramo da vidimo šta još možemo da uradimo u smislu podrške Ukrajini i povećanja cene ovog rata za Rusiju", naveo je Borelj u blogu povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, preneo je Rojters.

Naveo je i da će se o tome razgovarati u Pragu sledeće nedelje, uključujući i pitanje viza za ruske državljane i moguću misiju EU za obuku ukrajinskih oružanih snaga.

Šef diplomatije EU pomenuo je ideju o programu vojne obuke i na konferenciji u Španiji u ponedeljak, objasnivši da se neće odvijati u Ukrajini, već u susednim zemljama.

Borelj je rekao da se ukrajinske snage već obučavaju u Poljskoj, Češkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, što uključuje i oružje koje te zemlje obezbeđuju za pomoć u ratu protiv Rusije.

"Čini se razumnim da rat koji traje i izgleda da će trajati zahteva napor ne samo u materijalnom snabdevanju, već i u obuci i pomoći u organizovanju vojske", kazao je Borelj.

Gutereš: Eksperti IAEA da što pre posete Zaporošku nuklearnu elektranu

Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)

AP Photo/Alberto Pezzali

 

 

19.35 - Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je da se što je pre moguće ostvari poseta eksperata IAEA Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

- Pozdravljam izraženu podršku takvoj misiji i pozivam da se to realizuje što je pre moguće -  rekao je Gutereš na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, on je ozbiljno zabrinut zbog situacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

- Svaka akcija koja bi mogla da ugrozi... bezbednost nuklearne elektrane je jednostavno neprihvatljiva. Svaka dalja eskalacija situacije mogla bi da dovede do samouništenja - rekao je on.

Kako je istakao generalni sekretar, mora se osigurati bezbednost i „vratiti civilni status stanice“.

Putin izdao novu naredbu

19.00 - Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas da isplati 10.000 rubalja (oko 20000 RSD) porodicama sa decom na okupiranim ukrajinskim teritorijama.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, isplate će ići porodicama sa decom uzrasta od 6 do 18 godina koje žive u Zaporoškoj, Harkovskoj i Hersonskoj oblasti, kao i u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici.

Porodice čija se deca školuju na teritorijama pod ruskom okupacijom novac bi trebalo da dobiju do 15. septembra.

Novi paket vojne pomoći Ukrajini 

Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)

Dan Kitwood/Pool via AP

 

 

18.26 - Britanski premijer Boris Džonson stigao je u Кijev i najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 54 miliona funti (63,5 miliona dolara). Uključuje raketne sisteme, 850 mikrodronova Black Hornet i 2.000 drugih dronova, saopštio je kabinet premijera, a prenosi RIA na Telegramu.

Zelenski govori pred UN, tema je samo jedna!

Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)

Foto: AP Manu Fernandez

 

 

17.56 - Savet bezbednosti UN pozvao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se putem video linka obrati na sednici koja se održava danas uprkos protivljenju Rusije, javlja RIA Novosti.

Celu vest pročitajte ovde.

Ruska avijacija u akciji

17.38 - Ruska avijacija izvela je napad raketama "vazduh-zemlja" na vojnu infrastrukturu u Mirgorodu, Poltavska oblast, saopštila je ukrajinska 831. Brigada taktičke avijacije..

Granatiran Energodar u Zaporoškoj oblasti

17.10 - Ukrajinske oružane snage ponovo su počele da granatiraju grad Energodar u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas član Glavnog saveta vojno-civilne administracije te oblasti Vladimir Rogov i dodao da se pretpostavlja da su granate pale na priobalno područje Dnjepra i industrijsku zonu.

"Meštani Energodara prijavljuju nove napade militanata (ukrajinskog predsednika Volodomira) Zelenskog na grad. Ovoga puta ukrajinske granate su, po svemu sudeći, pogodile područje plaže i gradske industrijske zone", napisao je Rogov na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Dodao je da se detalji granatiranja razjašnjavaju, kao i da još uvek nema podataka o žrtvama. U neposrednoj blizini Energodara je nuklearka Zaporožje, najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja je od marta je pod kontrolom ruskih snaga. Kijev i Moskva se medjusobno optužuju za granatiranje područja nuklearne elektrane.

Dvojca radnika optužena za prenošenja informacija

16.36 - Dvojica zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga, uhapšena su zbog prenošenja informacija ukrajinskim vlastima, saopštila je danas ruska Nacionalna garda.

Celu vest pročitajte ovde.

Sirene za vazdušnu opasnost prekinule meč u Ukrajini

16.21 - Utakmica prvog kola fudbalskog šampionata Ukrajine između Ruha iz Lavova i Metalista iz Harkova prekinuta je danas iz bezbednosnih razloga kada su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, prenose svetski mediji.

Meč je prekinut nakon prvog poluvremena pri rezultatu 1:1, a i početak utakmice kasnio je zbog vazdušne opasnosti, pa su igrači oba tima određeno vreme proveli u skloništu.

Izvoz žita iz ukrajinskih luka nastavlja se po planu

15.56 - Dva broda s poljoprivrednim proizvodima napustila su luku Odesa u sredu ujutru, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane Turske.

- Izvoz žita iz ukrajinskih luka nastavlja se po planu. Jutros su iz ukrajinske luke Odese isplovila još dva broda- navedeno je u saopštenju.

Rosatom spreman da pruži pomoć IAEA u misiji NE Zaporožje

15.49 - Ruska državna korporacija za atomsku energiju Rosatom saopštila je danas da je spremna da pruži pomoć Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u njenoj misiji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Kako se navodi, ovo pitanje je razmatrano na sastanku između generalnog direktora Rosatoma Alekseja Lihačova i generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija, prenosi agencija TAS S.

"Aleksej Lihačov i Rafael Grosi detaljno su razgovarali o čitavom nizu pitanja u vezi sa misijom IAEA nuklearki u Zaporožju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je potvrđeno da Rusija deli rešenost generalnog direktora IAEA da misiju sprovede u bliskoj budućnosti, cim vojna situacija na terenu to bude dozvoljavala i bude bila spremna da pruži punu pomoć u njenom uređenju, uključujući i logistiku.

Lukašenko čestitao ukrajinskom narodu Dan nezavisnosti

Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

15.18 - Predsednik Belorusije čestitao je danas ukrajinskom narodu Dan nezavisnosti.

Celu vest pročitajte ovde.

MAKRONOVE MRAČNE PROGNOZE Dolazi kraj obilja i bezbrižnosti!

Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

14:45 - Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je Francuze da se svet suočava sa "velikim promenama" i da dolazi kraj "obilja i bezbrižnosti".

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Uništena i zarobljena ukrajinska oprema 

14:30 -

 

 

Zaporoška nuklearna elektrana

14:05 - 

 

 

 

POTERA ZA KASAPINOM! Rusija nudi malo bogatstvo za informacije o odbeglom Ukrajincu!

13:45 - Rusija nudi milion rubalja (oko 14.000 evra) za pomoć u hapšenju komandanata ukrajinskog ekstremističkog bataljona Azov, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova u Moskvi.

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara

12:45 - Sjedinjene Američke Države trebalo bi danas da najave novi paket vojne pomoći Ukrajini od oko tri milijarde dolara, javljaju agencije pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

To bi bio najveći pojedinačni paket američke bezbednosne pomoći Ukrajini od početka napada Rusije pre šest meseci, a najava nove pomoći poklopila bi se sa proslavom Dana nezavisnosti Ukrajine.

 

NATO saopštio kako žele da se završi rat u Ukrajini

11:45 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će se rat u Ukrajini "najverovatnije završiti za pregovaračkim stolom".

Celu vest možete pročitati OVDE.

 

Šojgu: Svesno usporavanje ofanzive zbog civila

11:15 - Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svesna odluka, uslovljena željom da se minimiziraju civilne žrtve, kaže ruski ministar odbrane Sergej Šojgu

 

Reznikov: Najgori scenario rata već prošao, strahujem od "sindroma umora"

10:40 - Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov ocenio je da je "najgori scenario" u ratu sa Rusijom već prošao".

Istakao je da je ukrajnska vojska u fazi stabilizacije svih borbenih linija uz mala pomeranja dodajući da je odbila mnogo napada ruskih snaga.

Reznikov je u intervjuu za Si-En-En rekao da veruje da je Ukrajina na ivici "nove faze" rata započevši svoju kontraofanzivu "u drugom pravcu".

 

Ukrajinci gađali Donjeck

10:20 - 

 

 

 

Nova analiza rata

09:56 - 

 

 

 

Zelenski: Ukrajina ponovo rođena 24. februara

Putin izdao novu naredbu; Džonson: Ne možeš da pregovaraš sa medvedom koji ti jede nogu (FOTO/VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

09:29 - U govoru povodom obeležavanja 31 godine od sticanja nezavinosti Ukrajine, predsednik te zemlje Volodimir Zelenski kaže da se Ukrajina ponovo rodila kada je Rusija započela svoj napad 24. februara.

"Nova nacija se pojavila u svetu 24. februara u četiri ujutro. Nije se tek rodila, već se ponovo rodila nacija koja nije plakala, vrištala ili se uplašila, ona koji nije pobegla, nije odustala i nije zaboravila", rekao je Zelenski.

Prvi čovek državne uprave Mihajlovka u Zaporožju ubijen je danas, javljaju mediji

09:20 - 

 

 

 

Ukrajinski ratni bilans za danas

09:00 - 

 

 

 

Više snažnih eksplozija odjeknulo je u Zaporožju

08:00 - 

 

 

 

Ruska vojska: Ukrajinske snage provociraju kako bi Rusiju optužili za neselektivne napade

07:15 - Ukrajinska vojska koja je u Harkovskoj oblasti u zgradi škole i na okolnoj teritoriji rasporedila veliku količinu vojne tehnike i naoružanja, gađa položaje ruskih snaga, provocirajući ih da uzvrate kako bi Rusiju optužili za neselektivne napade, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

Ukrajina u ratu obeležava 31 godinu od sticanja nezavisnosti

07:00 - Ukrajina danas obeležava 31 godinu od proglašenja nezavisnosti, a praznik, koji "pada" i na šest meseci od početka ruske invazije 24. februara, biće proslavljen bez organizovanih svečanosti i pod pretnjom napada sa kopna, vazduha i mora, prenosi Rojters.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading