FRANCUSKOM PONOVO BUKTE VEĆ UGAŠENI POŽARI Uhapšen vatrogasac piroman koji ih je namerno podmetao, evo i zašto!
EPA/NATXO FRANCES

Ovih dana, opet je gorelo, naročito u oblasti Žirond, oko Bordoa, a krivci su, između ostalog, visoke temperature, vrela i nedovoljno ohlađena zemlja, ali i piromani koji svake godine zadaju velike glavobolje vatrogascima.

Spasilačke ekipe uspele su da obuzdaju stihiju koja je u oblasti Žirond u ponovljenoj epizodi odnela 7.000 hektara rastinja, a lokalizovani su i požari u regionima Jura, Drom, Bretanja i Men i Loara.

"Taj potez se mora preduzeti što pre", upozorava zamenik predsednika - Alo.rs

Ispostavilo se da su prethodno ugašeni požari bili toliko jaki, da se, na dubini od četrdesetak santimetara, još uvek zadržavala temperatura i do 150 stepeni! To je uticalo da vatra ponovo izbije. Vatrogasci u žargonu ova žarišta nazivaju "zombijima".

Ove sezone, izgorele su hiljade hektara šume širom zemlje. Mnogi su buknuli nepažnjom i usled tropske vrućine, ali ima i onih koji su svesno izazvani. Od početka leta, u francuskoj je uhapšeno 26 piromana. Četvoro je do sada osuđeno, dok se šestorica nalaze u pritvoru. Među onima koji su namerno podmetali požare, nalazi se i jedan dobrovoljni vatrogasac, koji je priznao da je to činio da bi učestvovao u gašenju vatre što kod njega izaziva posebno psihičko osećanje. Takođe je hteo da herojskim činom gašenja impresionira porodicu.

ZAPLENILI ZLATNE POLUGE TEŠKE 225 KILOGRAMA Rusi osujetili pokušaj šverca vrednog 12,7 miliona dolara - Alo.rs

Velike vrućine, s toplotnim rekordima koji su redom padali, doveli su do toga da je u Evropi ove godine izgorelo čak sedamsto hiljada hektara šume, što je do sada nezapamćeno od kada se vodi ova statistika. Precizno, izgorelo je 761.547 hektara. Najviše je planulo u Španiji, 283 hiljade, zatim u Rumuniji, 150.700, i u Portugaliji, 86.631 hektar. Francuska je na četvrtom mestu sa 62.102 hektara, a Italija na petom sa 42.836.

Izbio je i rekordni broj požara, ukupno 2.300, dok je od 2006. do danas prosek iznosio 1.349.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading