OTKRIVENO Sirijska obaveštajna služba likvidirala još jednog lidera Islamske Države
Tviter printskrin

Bezbednosni izvor je rekao Sirijskoj arapskoj novinskoj agenciji da je glavni vojni vođa terorističke grupe u južnom regionu Mahmud Ahmad Al-Halak, koji je poznat po verskom imenu "Abu Omar Al-Džababi", ubijen u specijalnoj operaciji koja se odigrala u gradu Tafas u zapadnoj Dari.

- Terorista Abu Omar al-Džababi bio je bivši vođa vojnog krila ISIS-a u basenu Jarmuk i zadužen za kampove za obuku, a radio je sa ubijenim teroristom Abu Salemom al-Irakijem i teroristom Abd al-Rahmanom al-Irakijem, u koordinaciji sa obaveštajnim službama jedne arapske zemlje - rekao je neimenovani izvor državnoj agenciji.

 

 

Al-Džababi je bio oficir Sirijske arapske armije koji je prebegao na početku rata. Prvo se pridružio 24. pešadijskoj brigadi Slobodne sirijske armije (FSA) pre nego što je ponovo prebegao da bi se pridružio ISIS-ovom ogranku Džejš Halid Ibn al-Valid u basenu Jarmuk.

Terorista je napustio FSA odmah po povratku sa putovanja u Jordan, gde se sastao sa zvaničnicima Vojno-operativnog centra predvođenog SAD. Tada je nekoliko aktivista sirijske opozicije reklo da je počeo da radi za jordanske obaveštajne službe.

Nakon Sporazuma o pomirenju u Dari iz 2018., Al-Džababi je započeo svoj tajni rad sa ISIS-om. Terorista je stajao iza serije terorističkih napada i atentata, od kojih su mnogi izvršeni nad bivšim pobunjenicima i civilima.

Al-Džababi je bio glavna vojna pomoć glavnom vođi ISIS-a u južnoj Siriji Abu Salemi al-Irakiju, koji je ubijen tokom specijalne operacije sirijske obaveštajne službe koja se odigrala u gradu Adavan u zapadnom delu Dare.

Oba terorista su se sklonila u Tafas, gde Sirijska arapska armija trenutno sprovodi operacije potrage prema nedavnom dogovoru sa lokalnim stanovništvom.

Eliminacija Al Džababija i Al-Irakija je bez sumnje bila veliki udarac za ISIS. Međutim, to verovatno neće uticati na svakodnevne operacije terorističke grupe u Dari i drugim delovima južnog regiona Sirije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading