ZAPLENA TOKOM DUGOTRAJNE ISTRAGE Švajcarska vraća Uzbekistanu 100 miliona dolara
EPA/GABRIELE PUTZU

Krivični postupak koji se protiv Karimove vodi u Švajcarskoj, a uključuje i optužbe za pranje novca kroz ugovaranje posla u sferi telekomunikacijama, do sada je rezultirao zaplenom 131 milion dolara, prenosi Rojters.

Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi više sredstava iz imovine koja bi mogla biti zaplenjena u budućnosti moglo da bude predmet zaplene.

Ugovor, koji su u Bernu potpisali švajcarski predsednik Injacio Kasis i uzbekistanski ministar pravde Ruslanbek Davletov, biće osnov za uspostavljanje povereničkog fonda iz kojeg će se koristiti sredstva za projekte održivog razvoja u Uzbekistanu.

Gradonačelnik Zagreba najavljuje enormno poskupljenje i restrikcije struje - Alo.rs


- Fond će omogućiti da se vraćena imovina koristi za dobrobit građana Uzbekistana - izjavio je Kasis.

Islam Karimov je vladao Uzbekistanom 27 godina do smrti 2016. godine, a njegova kćer Gulnara bila je nekada uspešna poslovna žena i predstavnica svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Ona je zatvorena u Uzbekistanu 2019. godine zbog kršenja kućnog pritvora, nakon što je 2015. godine dobila petogodišnju kaznu za proneveru i iznudu, iako je negirala bilo kakvo protivzakonito delovanje.

 

 

Komentari (0)

Loading