HRVATI NA TEŠKIM MUKAMA Gradonačelnik Zagreba najavljuje enormno poskupljenje i restrikcije struje
Foto: Shutterstock

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je danas da bi se moguće veliko poskupljenje struje moglo odraziti na vodosnabdevanje gde bi samo trošak za pumpanje vode kroz cevi u Zagrebu mogao da poraste sa 6,7 miliona evra za dodatnih 20 miliona evra.

On je kazao da će poskupljenje energenata biti veliki udar na jedinice lokalne samouprave i da u vezi s tim očekuje sastanke s vladom, napominjući da su gradske vlasti već imale određene razgovore s ministrima privrede i finansija, javlja Hina a prenosi Tanjug.

Govoreći o energetskim uštedama, odnosno nalogu Hrvatske Elektroprivrede (HEP) podružnicama da pripreme planove za potencijalne redukcije struje budući da će poskupljenje energenata biti veliki udar na njih, Tomašević je naveo da je Zagreb među prvima u Hrvatskoj propisao najveću dozvoljenu temperaturu hlađenja na 25 stepeni i zabranio hlađenje preko noći.

Uz energetsku obnovu javnih zgrada, grad će, kako je najavio, celu javnu rasvetu zameniti štedljivijom LED rasvetom u idućih nekoliko godina.

Tomašević je dodao da su s HEP-om takođe započeti razgovori o kasnijem paljenju i ranijem gašenju javne rasvete, a budući da su sportski objekti, naročito bazeni, veliki potrošači energije, i po tom pitanju se radi na merama uštede u okviru postojećih propisa i standarda.

 

Vlada Severne Makedonije usvojila set preporuka i obaveza za štednju struje od 1. septembra - Alo.rs

 

Komentari (0)

Loading