VANDALSKI NAPAD NA PRAVOSLAVNU CRKVU U MOSTARU Oskrnavljen oltar, ukraden novac (FOTO)
Printskrin

Odnesen je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva “Dobrotvor”.

Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je takođe opljačkana.

Sveštenik koji je jutros rano zatekao ovaj užasni prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar nisu željeli davati izjave ovim povodom, te su samo podsetili da ovo nije prvi napad na crkvenu imovinu u Mostaru.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, pre svih Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da hitno pronađe počinioce.

Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim verskim objektima na području HNK.

– Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinioci nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Verujemo da nije reč o izlivima verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici – naveli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinilaca i rasvetljivanjem ovih dela otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je reč o nacionalnom ili verskom motivu istih.

Pre mesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive preteće poruke i ustaški simboli.

Prostor oko Stare crkve nije osvetljen iako je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar upućivala molbu Gradu Mostaru da to bude učinjeno, uz obrazloženje da je Stara crkva i nacionalni spomenik, te da mnoge verske objekte u Mostaru osvetljava Grad Mostar.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading