AMERIČKA MORNARICA U PANICI, SVE MANJE REGRUTA! Rusija i Kina odmakle daleko, Vašington primoran da gradi "brodove duhove"
Foto: Shutterstock

Ovi brodovi koje će pokretati veštačka inteligencija biće manji i jeftiniji jer ne zahtevaju sisteme za održavanje života i njima može da se upravlja daljinski. Brodovi bez osoblja mogli bi da budu odgovor i na noćnu moru oko regrutovanja. Američka mornarica je na tek 89 odsto svog cilja za ovu fiskalnu godinu koja završava u septembru.

Planovi su, inače, najavljeni u izveštaju "Chief of Naval Operations Navigation Plan 2022" u kojem se navodi da mornarica širi svoju flotu kako bi osigurala kontrolu nad strateškim morima i ostala relevantna u trci s Kinom i Rusijom.

Plan uključuje i razvoj više od 350 brodova s ​​posadom i otprilike 3.000 aviona, što je dramatičan porast u odnosu na samo 75 novih brodova dodatih mornarici u poslednje dve decenije. Mornarica SAD-a, inače, trenutno ima 300 ratnih brodova.

Manjak regruta u vojsci izgleda da je najgori od Vijetnamskog rata 1975. godine, a neki za to krive i američku "woke" kulturu. Na tradicionalnu muževnost sada se gleda s podozrivošću, a nekada je, smatra se, bila glavna motivacija mladih Amerikanaca da uđu u vojsku.

Međutim, mornarica se nada da će revolucija novih ratnih brodova bez posade popuniti praznine u ljudstvu. Rusija je, na primer, već započela s testiranjem 13 metara dugog torpednog broda bez posade koji će, kako piše agencija TASS, biti dizajniran za autonomno otkrivanje i eliminaciju neprijateljskih podmornica.

Kina je u januaru završila testiranje borbenog broda od 200 tona - bez posade. Brodovi duhovi američke mornarice imaće i digitalne platforme koje će osiguravati prikupljanje različitih obaveštajnih podataka. Plovila će biti puna senzora kojima mogu da se "vide" neprijatelji i prepreke.

Cilj je da se omogući ljudskoj posadi da razgovara s robotskim brodovima koristeći svetski radio sistem koji se inače koristi za komunikaciju između brodova. Ovi bi bili dizajnirani da razumeju sigurne radio prenose, razviju odgovarajuće manevre i odgovore "glasom" preko radija.

Prošle je godine otkriveno i da američka mornarica razvija podmornicu koja može da ubija i eliminiše prepreke bez kontinuirane ljudske kontrole ili specijalnog unosa. Projekt vodi Kabinet za mornarička istraživanja i opisan je kao "autonomni podvodni oružani sistem" prema izveštaju New Scientista.

O strogom, poverljivom projektu otkriveno je vrlo malo detalja - osim činjenice da će koristiti senzore i algoritme za samostalno izvršavanje složenih misija.

Komentari (0)

Loading