RAT KINE I AMERIKE ZBOG TAJVANA! Vašingtonski analitičari zaledili političare mogućim ishodom (VIDEO)
Foto: Shutterstock

To je pokazala simulacija ratnog sukoba u indo-pacifičkom regionu.

Volstrit žurnal piše da je simulacija održana u vašingtonskom trustu mozgova, Centru za strateške i međunarodne studije, testirala kako će kineska i američka strana reagovati na poteze jedne druge.

Scenario ratne igre pretpostavljao je da je Kina odlučila da napadne Tajvan i da SAD dolaze u pomoć Tajpeju. U prve tri nedelje nakon invazije na Tajvan, Kina bi potopila dva američka nosača aviona i druge američke brodove, napala američke baze širom Japana i Guama i uništila stotine naprednih američkih borbenih aviona.

Kina bi iskrcala 20.000 vojnika na jugoistočnu obalu Tajvana, ali bi njihova amfibijska flota bila uništena američkim i japanskim raketnim i podmorničkim napadima.

Kina gleda na Tajvan kao na svoju teritoriju sa kojom želi da se ujedini. U ovoj nameri nije isključena upotreba vojne sile. Analitičari smatraju da su rani neuspesi Rusije tokom invazije na Ukrajinu naterali kineskog predsednika Si Đinpinga da preispita svoje namere na Tajvanu. Mnogi stručnjaci kažu da vežbe velikih razmera koje Kina sprovodi od posete Nensi Pelosi najavljuju strategiju vazdušne i morske blokade ostrva. Ali simulacije poput one prošle nedelje, slične igrama koje vodi Pentagon, mogu pripremiti i testirati različite scenarije.

Zamišljeni sukob je smešten u 2026. godinu, a svaka strana je bila ograničena vojnim sposobnostima koje su demonstrirali u stvarnosti. U sedmočasovnoj ratnoj igri učestvovali su „crveni“ i „plavi“ timovi, kockice sa 10 strana i složena kompjuterska izračunavanja. Protivnički timovi su se smenjivali na mapama pacifičkog regiona i mapama Tajvana, a kompjuteri su izračunavali sve, od veličine uzletišta do vremena potrebnog za prenaoružavanje podmornica.

Igra nije uključivala upotrebu nuklearnog oružja, ali je uključivala amfibijsku invaziju. Kina je dugo zastrašivala Tajvan amfibijskom invazijom iz Drugog svetskog rata u stilu Dana D preko 100 milja dugog Tajvanskog moreuza. Ali takva strategija bi bila užasan napor za Kinu.

Uprkos strašnim gubicima u brodovima, avionima i ljudstvu, američke snage bi bombardovale kineske luke, eliminisale veliki broj brodova i uspešno napale slabije amfibijske brodove kojima je bilo potrebno da transportuju trupe i zalihe.

Prema simulaciji, Tajpej i SAD bi mogli da brane ostrvo, ali bi cena za ekonomiju Tajvana bila visoka. Kineske informativne operacije i sabotaže ometale bi sposobnost Tajvana da odgovori na napad. Američka vojska bi bila toliko „ranjena“ da bi bile potrebne godine za obnovu, što bi posledično uticalo na globalnu moć SAD.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading