ČESI ZGROŽENI SKUPOĆOM U HRVATSKOJ Cene smeštaja u hotelima porasle i za 100 odsto!
Foto: Printscreen

Jeftin odmor u Hrvatskoj?

Češki Blesk piše kako tako nešto više ne postoji nakon što su cene u "raju za češke turiste" toliko porasle da brojne porodice u domovinu javljaju kako ovde od sledeće godine više nemaju nameru da dolaze.

Prema onome što su ispričali za Blesk, u julu je u Hrvatsku došlo 346 hiljada turista iz Češke, a mnogi među njima računaju kako ih je odmor izašao oko 4500 kuna više nego lani. Poskupelo je sve - pivo, jelo i smeštaj.

"Računamo kako smo platili barem 15 posto više nego prošle godine. Kafa i jelo u objektima u kojem smo lani dolazili skuplji su između 10 i 15 posto", ispričao je Tomaš koji godinama dolazi na Jadran, a Kateřina je potvrdila kako je sa porodicom za odmor ove godine izdvojila oko 4500 kuna više nego prošlo leto.

Odseli su u jednom apartmanu na makarskoj rivijeri, hranili se u restoranu, a kaže da kad poskupljenju hrane i smeštaja još dodaju skupi benzin, letovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer su za istu cenu, procenjuju, mogli dobiti all-inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu.

Da je sve poskupelo Blesku su potvrdile i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cene smeštaja u nekim hotelima porasle za 100 posto, ali da su aranžmani svejedno i ove godine bili rasprodati.

Isto potvrđuju i iz Zajednice čeških putničkih agencija (AČCKA).

"Hrvatska se bori s overbookingom i pretrpanim hotelima usprkos činjenici da se ovi aranžmani sada prodaju po dosta visokim cenama. Smeštaj u apartmanu sada već doseže 2500 kuna po osobi, a u hotelu preko 7000 za nedelju dana, što dosad nije bio slučaj", rekla je direktorka udruženja Kateřina Chaloupková koja Česima željnima uštede savetuje da u Hrvatsku idu van glavne sezone.

S obzirom na to da je u dosadašnjem delu godine iz Češke u Hrvatsku stiglo 346 hiljada turista, što je 15 posto više nego lani, očito je da Česi i dalje vole Jadran, i to ponajviše Splitsko-dalmatinsku županiju i Istru.

Dubravko Miholić iz hrvatskog preduzeća HTZ-a u Pragu rekao je za Blesk da je povećanju cena na Jadranu kumovala, kao i u ostatku sveta, inflacija i porast svih troškova, a dodao je kako je i velik broj hotela bio obnovljen te dobio veću kategoriju što je takođe uzrokovalo da su pojedini objekti poskupeli.

Blesk podseća kako Hrvatska od 2023. godine umesto domaće valute uvodi evro, a Miholić veruje da će to pojednostaviti putovanja i dolaske stranaca u našu zemlju.

Doduše, to ne važi za Čehe koji koriste krunu i nisu uveli evro.

Hrvatska je Česima omiljena destinacija te ih je prema podacima Češkog statističkog ureda lani u Hrvatskoj boravilo 607 hiljada. Sada ostaje da vidimo koliko njih će Hrvatsku moći da priušti sledeće godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading