PUTIN OTVARA PUT KA NOVOM SVETSKOM PORETKU Sa Zapadom nema više saradnje i kompromisa
Alo! Ilustracija /J.V.

To je izjavio direktor Departmana za spoljnopolitičko planiranje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Drobinjin.

„Bez obzira na trajanje i ishod specijalne vojne operacije, već sada se može konstatovati da je tridesetogodišnja epoha generalno konstruktivne, iako ne problematične saradnje sa Zapadom, nepovratno okončana“, primetio je diplomata u svom članku „Lekcije istorije i slika budućnosti: razmišljanja o spoljnoj politici Rusije“.

„Jasno je da neće biti povratka na stanje od pre 24. februara u odnosima sa zemljama Severne Amerike i Evrope“, konstatovao je Drobinjin.

„Rusija je ušla u akutnu fazu konfrontacije sa savezom neprijateljskih država na čelu sa SAD. Cilj neprijatelja je da našoj zemlji nanese strateški poraz, eliminišući je kao geopolitičkog konkurenta“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, specijalna vojna operacija pruža široke mogućnosti za samoopredeljenje Rusije kao jednog od globalnih centara, za povratak Rusije sebi.

„Vreme je da se Rusija vrati sebi. Da prepozna sebe kao istorijsko jezgro jedne originalne civilizacije, najveće evroazijske i evro-pacifičke sile, jednog od najjačih geopolitičkih centara na svetu. Specijalna vojna operacija pruža široke mogućnosti za takvo samoopredeljenje“, naveo je Drobinjin.

Prema njegovim rečima, „Povratak sebi je nemoguć bez promišljene ideološke mobilizacije države i društva. To je takođe neophodan uslov za efikasnu spoljnu politiku nakon izlaska iz svih oblika zavisnosti od Zapada“, napominje diplomata.

„Može se bez preterivanja reći da je specijalna vojna operacija postala prekretnica na putu ka novom svetskom poretku, novom rasporedu snaga na međunarodnoj sceni. Uređenje će u velikoj meri zavisiti od toka borbenih dejstava, promena u strukturi svetske ekonomije i parametara političkog rešavanja sukoba. Jednog dana će se sve složiti. U međuvremenu, sama sudbina je Rusiju ponovo postavila u poziciju jednog od glavnih kreatora svetske istorije“, zaključio je Drobinjin.

Komentari (0)

Loading