KINEZI SPREMILI PROJEKTIL PROTIV AMERA Ubica nosača aviona lansiran tik pred posetu Pelosijeve Tajvanu (VIDEO)
Foto: Printscreen

Ovo otkriće dolazi pošto je mornarica Sjedinjenih Država navodno pomerila svoje grupe nosača bliže kineskoj teritoriji očekujući posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju, za koju je Peking upozorio da će dati snažan odgovor ako nastavi.

Iako je Tajvan priznat od strane svih država članica UN, uključujući Sjedinjene Države, kao deo Kine, njegova odvojena vlada od kopna kao rezultat kineskog građanskog rata je rezultirala njegovom pojavom u centralnom fokusu kinesko-američkog sukoba. PLA već dugo koristi širok spektar klasa protivbrodskih balističkih projektila, kojima se nedavno pridružila balistička raketa CH-AS-Ks-13 sa vazdušnim lansiranjem, prenosi Militari voč.

Taktička balistička raketa DF-17 koja nosi hipersonično klizno vozilo predstavljena je 2019. godine i ranije je bila potpuno jedinstvena vrsta imovine, a samo je Severna Koreja od tada operacionalizovala sličnu vrstu projektila. Kina, Rusija i Severna Koreja su trenutno jedine vojske na svetu sa operativnim hipersoničnim kliznim vozilima, iako su Sjedinjene Države uložile velika sredstva u razvoj slične sposobnosti. Hipersonična klizna vozila su cenjena zbog svog velikog dometa, velike manevrisanja i ekstremnih brzina zbog kojih ih je praktično nemoguće pouzdano presresti.

Protivbrodska varijanta DF-17, ili pak mogućnost protiv broda za postojeće varijante, pruža novi nivo kineskim mogućnostima za uskraćivanje vazdušnog pristupa u pomorstvu zajedno sa balističkim raketama dužeg dometa DF-21D i DF-26 „ubica nosača“.

Mornarica PLA takođe je u aprilu testirala hipersoničnu protivbrodsku balističku raketu sa razarača Tip 055, što ukazuje da bi površinske i podmorničke flote mogle u budućnosti da raspoređuju slične sposobnosti. Ovo ima potencijal da dodatno potkopa održivost arsenala prvenstveno podzvučnih protivbrodskih raketa koje koriste zapadne mornarice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading