"ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS" Na zagrebačkom trgu počeo antiratni skup
EPA/ANTONIO BAT

Polučasovna antiratna kampanja počela je danas u podne na Trgu Ban Jelačić u Zagrebu.

Organizatori tvrde da se održava "u znak sećanja na naše sugrađane, građane ove zemlje ubijene i proterane tokom i posle vojne operacije Oluja".

- Akcijom izražavamo solidarnost sa svim žrtvama rata i sa svim žrtvama zločina počinjenih u naše ime. Tokom i posle operacija Oluja, pripadnici Hrvatske vojske i policije i civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom Republike Hrvatske, bez najvećeg broja tih zločina koji su ikada procesuirani.

"TEŠKO JE GLEDATI KAKO SE DANAS NEKO SMEJE I SLAVI" Potresna ispovest Dragana iz Gline: Komšije svoje i dobre ljude su oterali (VIDEO)

Prema procenama civilnog društva, tokom i posle oluje poginulo je više od 600 civila, a više od 22.000 kuća je izgorelo. Tada je oko 150.000 njenih građana napustilo Hrvatsku, čiji je povratak godinama bio sistematski težak i nemoguć - navodi se u saopštenju koje obaveštava medije o današnjoj akciji.

Upozorava se da su Srbi ubijeni tokom i posle Oluje, proterani i da im je imovina ukradena i uništena i navodi se da postoji državno negiranje činjenica.

- Protivimo se državnom negiranju činjenica i ističemo i upozoravamo da su tokom i posle ove operacije ubijeni naši sugrađani srpske nacionalnosti, da im je imovina ukradena i uništena, članovi njihovih porodica proterani, a njihov povratak de fakto sprečen. Društvo zasnovano na neuspehu da prepozna svoje greške iz prošlosti nema perspektivu mirne budućnosti. Zahtevamo da počinioci ratnih zločina počinjenih tokom i posle Oluje budu procesuirani. Zločini u Oluji su odgovornost hrvatske države - navodi se u saopštenju.

Potpisnici kominikea optužuju hrvatske političare za neodgovorno ponašanje u pravcu suočavanja sa prošlošću i pozivaju sadašnju vladu da ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama.

- Smatramo da je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju sa prošlošću neshvatljivo. Sadašnje političko rukovodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama tih zločina, prema ljudima koji su ubijeni. Za nas kao predstavnike civilnog društva, suočavanje sa Olujom treba da bude put pomirenja, a ne put nesloge. To ne bi trebalo da bude put slavlja, to bi trebalo da bude put razumevanja. Sve dok se ne suočimo sa ratnim zločinima u Oluji, nemamo pravo da upiremo prstom u druge - navodi se u saopštenju.

Na kraju, navedeno je da je akcija organizovana, a saopštenje potpisu centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK (Sarajevo), Ženska mreža Hrvatske.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading