EVROPU ČEKA MRAČNA I HLADNA ZIMA Cene rastu desetostruko! Nemci prinuđeni na očajničke mere
Foto: Shutterstock/Ilustracija A.V.

Augsburg je među mnogim gradovima širom Nemačke koji su uveli niz mera za uštedu energije od početka ruske invazije na Ukrajinu, zbog čega su cene nafte i gasa porasle i izazvala krizu troškova života. Opširnije

Širom Evrope, zemlje traže načine da smanje potrošnju energije i popune svoje zalihe gasa kao odgovor na manje isporuke ruskog gasa i u pripremi za moguće potpuno isključenje. 

Nemačka, kao jedna od zemalja koje najviše zavise od ruskog gasa, predvodi kampanju širom zemlje za uštedu gasa kako bi najveća evropska privreda imala dovoljno da preživi zimu, iako energetski stručnjaci kažu da su potrebne dodatne mere za postizanje energije bezbednost.

Gradonačelnica Augsburga Eva Veber rekla je za Rojters da se očekuje da će gradski računi za energiju ove godine biti skoro duplo veći u odnosu na prošlogodišnje troškove od oko 15,9 miliona evra.

„Želimo da pokažemo građanima Augsburga da bismo mogli da se suočimo sa zaista teškim vremenima...svi moramo da gledamo kako bismo zaista uštedeli energiju“, rekao je Veber.

Grad je snizio i temperaturu u svojim javnim bazenima i proverava koje semafore može da ugasi. Kao i drugi gradovi, želi da ograniči grejanje u javnim zgradama.

Otprilike polovina nemačkih domaćinstava se za grejanje oslanja na gas, a oko 13% električne energije dobija se iz fosilnog goriva. Gas takođe čini trećinu industrijske energije. Poslednjih godina polovina tog gasa dolazi iz Rusije.

Nemačko ministarstvo ekonomije nastoji da popuni svoje gasne pećine uoči zime, kada potražnja obično raste, kako bi moglo da se snađe sa tim, kao i novim alternativnim izvorima gasa kao što su plutajući terminali za tečni prirodni gas.

Svaki gas koji se sada uštedi može da joj pomogne da postigne svoj cilj, kaže vlada, zbog čega ponovo aktivira elektrane na ugalj i ima za cilj da pokrene model aukcije gasa kako bi podstakao industrijske potrošače da štede gas. 

Ministarstvo ekonomije je takođe pokrenulo kampanju prošlog meseca pozivajući građane da se kraće tuširaju, povećaju temperaturu frižidera za 1 stepen i bolje izoluju svoje domove.

„Dalje sam značajno smanjio svoje vreme tuširanja“, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, Zeleni, koji je u četvrtak najavio više obavezujućih mera, uključujući zabranu grejanja bazena u privatnim kućama. Opširnije

Cene rastu desetostruko

Povećanje cena do deset puta za nove krajnje potrošače je već podstaklo uštedu energije, rekao je Torsten Lenk iz istraživačkog centra Agora Energievende. Oni koji još uvek imaju stare jednogodišnje ili dvogodišnje ugovore, međutim, još uvek nisu osetili bol.

Privatni stanodavci brinu o previsokim računima na kraju godine za dodatne troškove energije sa kojima se stanari suočavaju i koje možda neće moći da plate. Kao takav, najveći nemački stambeni stanodavac Vonovia (VNAn.DE) rekao je da će smanjiti grejanje za stanare u mnogim svojim stanovima noću.

„Na nekom smo putu da uštedimo dovoljno energije, ali još uvek nismo tamo“, rekao je Lenk.

Uzevši u obzir temperaturne razlike, potrošnja gasa je u prvih pet meseci ove godine bila manja za 6,4 odsto, au maju za 10,8 odsto, prema podacima nemačkog udruženja elektroprivrede BDEV.

Evropska Unija je u sredu rekla državama članicama da moraju da smanje upotrebu gasa za 15 odsto do marta. 

Ali to je prosek - Nemačka treba da smanji svoju upotrebu za 30 odsto s obzirom na njenu zavisnost od gasa, rekla je Simone Taljapijetra, viši saradnik istraživačkog centra Bruegel.

„Političari ne vole da traže od ljudi da se žrtvuju i ovo su odložili jer su i dalje želeli da veruju da se Rusija možda neće previše igrati sa gasom“, rekao je on. „Ali oni će sada morati... inače će Evropa jednostavno morati da zatvori fabrike jer ne mogu da smanje gas porodicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading